U susret KRAF-u (II.): O decentralizaciji kulture i Čačanskoj Rodnoj

Decentralizacija kulture kao strateška stvar nacionalne kulturne politike uopšte i posebno – filmske umetnosti, promotivna je tema KRAF-a (Kragujevačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma), još od četvrtog izdanja, 2010. godine.

Od tada, KRAF-a dodeljuje priznanje za doprinos decentralizaciji filmske umetnosti u Srbiji (simbolično nazvano – „Tori Janković“ po autoru koji je snimio prvi igrani film u Kragujevcu): laureati su bili – 2010. Marija Gajicki, direktorica festivala o ljudskim pravima Vivisekt“ u Novom Sadu; 2011. Želimir Žilnik, reditelj iz Novog Sada; 2012. Milan Nikodijević, filmski autor, publicista i dugogodišnji direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji; 2013. Slađana Petrović Varagić i Dejan Petrović, osnivači međunarodnog studentskog filmskog kampa “Interakcija” u Požegi; 2014. Dejan Dabić, urednik filmskog programa u Kulturnom centru Niša; 2015. Hadži Zoran Đorđević, filmski kritičar iz Kragujevca; 2016. Goran Jovanović, filmski publicista i organizator iz Požarevca; 2017. Siniša Bokan, montažer, filmski producent i dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu, 2018. Slađan Stojanović, filmski autor i organizator dokumentarnog filmskog festivala iz Vranja, 2019. Srđan Savić, direktor festivala Filmski susreti iz Niša, 2020. Branislav Markuš i Robert Fai (posthumno) kao osnivači Radničkog video kluba Zrenjaninskog socijalnog foruma, 2021. Zoran B. Petrović i Jovan Gligorijević kao autori prvog zabranjenog filma u Kragujevcu i 2022. Marija Rodić rediteljka i organizatorka MikroFAF kao prva osoba iz Beograda.

Na ovogodišnjem, sedamnaestom izdanju KRAF-a, dobitnici statutarnog priznanja za decentralizaciju filma Srbije dolaze iz Čačka. Predrag Peđa Živković, organizator filmskog programa Galerije “Nadežda Petrović”, saradnik požeške “Interakcije” i jedan od inicijatora projekta o Sonji Savić je ne samo dva puta gostovao na KRAF-u, već ga je i promovisao u Čačku, dok filmski autor i publicista Dušan Darijević dolazi po prvi put.

Drugog dana ovogodišnjeg KRAF-a, u sredu, 25.10.2023. od 19:00 u Domu omladine Kragujevca, nakon uručenja priznanja za decentralizaciju filma, održaće se i debata na temu “Državna decentralizacija kulture u Srbiji: studija slučaja Čačanska Rodna” gde će se govoriti o dosadašnjim programskim efektima prve nacionalne prestonice kulture Srbije, jer je Živković i programki koordinator pomenute manifestacije, a Darijević jedan od aktera (poznati muzički festival “Karusel”), ali i vrsni promoter i hroničar čačanske kulture.

Nakon razgovora, publika će premijerno pogledati aktuelni Darijevićev film: “Traži se”. Ovaj dokumentarni film, autorov treći po redu sa temom filmskog arhiviranja lokalne istorije, posvećen je uspomeni na rano preminulog Slobodana Matovića Džaju, glumca, dramskog pisca, satiričara, humoristu i aforističara. Film je realizovan po ideji i scenariju Dušana Darijevića, za režiju i kameru je bio zadužen Đorđe Ilić, a montažu Zoran Grujović. Producirala ga je Asocijacija za umetnost i kulturu „Karusel“. Film je snimljen u Čačku 2022. godine.

POP Forum tim

Foto: Koncert Zdravka Čolića na “Čačanskoj Rodnoj” ove godine (izvor: https://cacanskarodna.rs/blog-kao-cola-dobri-sin-foto/).

 

 

Izbornik