“UVOD U PANK”: KBO!

56.

Koji su pank bendovi među najstarijim i najdugovečnijim sa ex-YU prostora?

KBO! iz Kragujevca.

Januar je, godina je 1982. Za desetak dana Pajaco bi mogao da kaže:

– Januar je, godina je 2018…

Šta bi posle toga još rekao, on ni sam ne zna! Strah ga je da zakorači u budućnost, makar ona bila i bliska. Zato ostaje u decembru. Tu se oseća sigurnije, tu mu je sve poznato. Zna da su dva meseca prošla od ljubljanskog koncerta Pankrta, nešto više od smrti basiste Pekinške patke… Kao i da je u Beogradu sunčan decembarski dan… Nema snega, zimskih temperatura…

I zaključuje:

– Udobno je biti u decembru 2017. godine. Da li će isto važiti i za januar 2018. godine, ne mogu, a i ne želim da znam?! Više volim kada nam budućnost skriva svoje poteze. Zato i jeste budućnost, nešto što se još uvek nije dogodilo.

Međutim, da bi nastavio priču o KBO! Pajaco neće moći da ostane u decembru 2017. godine, već će morati da se vrati u januar 1982. godine. Isto tako moraće da napusti Beograd i da ode u Kragujevac. Srećom, i za razliku od budućnosti od koje ima strah, u odnosu prema prošlosti on ne deli to osećanje. Naprotiv! Ka prošlosti rado hrli, ne izbegava je, već je prigrli kad god može.

I evo Pajaca u Kragujevcu! U dvorištu je Kragujevačke gimnazije. Veliki je odmor. Za učenike možda i značajniji od samih časova? Pojesti sendvič koji ti je majka pripremila, popiti sok kupljen u obližnjoj prodavnici, popušiti cigaretu…

U toj veseloj gomili srednjoškolaca Pajaco primećuje četvoricu mladića koji o nečemu žustro raspravljaju. Hajde da im se pridruži i da čuje o čemu oni to pričaju.

Iz žamora se izdvaja glas jednog od njih:

– Drugari, hajde da napravimo bend koji će da razdrma naš uspavani grad!

Ostala trojica odgovaraju:

– Hajde!

Pajaco upravo prisustvuje istorijskom trenutku kada nastaje pank bend KBO! 

57.

Kada će četvorica sedamnaestogodišnjaka imati svoj prvi koncert?

Mesec dana kasnije u kragujevačkom Domu omladine. Budući da Pajaco poznaje Kragujevac, da mu taj grad nije stran i nepoznat, zna da je Dom Omladine nedaleko od Gimnazije. U nekadašnjoj Lenjinovoj ulici.

Publika koju su činili uglavnom hipici i hevi metalci u prvi mah će prosto zanemeti od iznenađenja, da bi već sledećeg trenutka počela glasno da zviždi i da negoduje, i raznim predmetima gađa članove benda.

Kragujevac još uvek nije bio spreman za pank.

58. 

Koji je jedan od zaštitnih znakova KBO!?

Za njihov zaštitni znak može se smatrati to što u sastavu nemaju bas gitaru. To ih čini nešto drugačijim od ostalih kako pank tako i rok bendova.

59. 

Kada, gde i za koju diskografsku kuću KBO! snima prvi LP?

Prvi LP pod nazivom Forever Punk snimaju 1989. godine u beogradskom studiju Oliver za grčku diskografsku kuću Wipe Out Records.

60. 

Koja je njihova naredna ploča?

Naredna ploča KBO! je „Pozovi 93“ koju objavljuju 1990. godine za novosadskog izdavača Start Today Records.

Ubrzo po izdavanju ploče kreću na promotivnu turneju po Jugoslaviji, Mađarskoj i Austriji.

61. 

Sa kojim bendovima nastupaju na turneji po Belgiji i Holandiji?

Sa američkim ženskim pank rok bendom „Babes in Toyland“ i „Political Asylum“.

62. 

Da li je jedan od najdugovečnijih ex-YU bendova, KBO!, uspeo da se dokotrlja do 2017. godinе?

Naravno da jeste! Gitarista i pevač Saša Vujić je okupio novu postavu benda sa kojom nastupa, i sa kojom priprema novi album. Od prethodnog je prošlo trinaest godina.

Početkom decembra KBO! je u beogradskom Božidarcu održao slavljenički koncert povodom trideset i pet godina postojanja.

Slično kao koncertu Pankrta u Ljubljani, Pajaco nije prisustvovao ni tom koncertu. Po gradu je viđao izlepljene plakate koje su najavljivale koncert u Božidarcu, ali ih je on iz nekog razloga ignorisao.

Sedeo bi u trolejbusu i pored njega bi kao u nekakvom dežaviju proklizili KBO! plakati. Nije se čak ni potrudio da ih fotografiše mobilnim telefonom. Očigledno da su Pajacove misli bile u nekom drugom, nepankerskom svetu.

 

Zoran Ilić (deo iz knjige “Uvod u pank”, 2019. “Presing”, Mladenovac) 

Foto: KBO! arhiva

 

 

 

 

 

 

Izbornik