„Rokumentarci“ (POP Forum razgovori 10.)

Muzika i film, stari su partneri kako u korišćenju zvukova i namenske muzike kao sastavnih delova filmskog jezika, tako i u filmovima koji se direktno ili indirektno bave autorima ili muzičkim pravcima i fenomenima. Posebnu draž ovom kreativnom spoju umetničkih oblasti daju takozvani “rokumentarci”, odnosno dokumentarni filmovi koji prate život i karijeru stranih i domaćih rok muzičara. U prethodnim “POP Forum razgovorima” na ovu temu smo razgovarali sa Petrom Janjatovićem, poznatim muzičkim analitičarem iz Beograda, nekadašnjim autorom kultnog “Džuboksa” i tvorcem najvećeg arhiva rokenrola na regionalnim prostorima “Ex Yu Rock Enciklopedije” koja je doživela mnoga izdanja.

Foto 1: Film “The Beatles: Eight Days a Week

Prenosimo u narednom tekstu deo razgovora:

Kako bi se mogli definisati „rokumentarci“?

JANJATOVIĆ: Kad su dobri, kao važni svedoci rok istorije. Kad su loši, kao lažni svedoci rok istorije.

Činjenica je da je ovaj hibrid rok muzike i dokumentarnog filma, često pravljen za velike medijske kuće specijalno, možda jedan od najboljih spojeva popularne kulture koji objedinjuje više oblasti. Kakvo je tvoje mišljenje o tom fenomenu?

JANJATOVIĆ: Rok kultura je atraktivna za slikanje, opisivanje i prisećanje. Posebno što se kroz život autora ili grupa često dokumentuju duh vremena, politička situacija i važni istorijski događaji.

Foto 2: Film “Joe Strummer: The Future Is Unwritten

„Rokumentarci“ su dokazano – jedna od najpopularnijih formi kod publike na mnogobrojnim filmskim festivalima. Zašto? 

JANJATOVIĆ: Ha, da budem duhovit: zato što pripadaju popularnoj kulturi. Mislim da je jasno zašto ih publika voli. Osvetljavaju iz manje poznatog ugla ličnosti, koje su obično javnosti prikazane samo na sceni. A vrlo često, strani “rokumentarci” raspolažu dragocenim starim snimcima, fotografijama, intervjuima… Nama, koji dugo pratimo rok, svakako otkrivaju pojedinosti iz dekada, kada je u Jugoslaviji vrlo teško bilo doći do takvih informacija.

Koji su prvi „rokumentarci“ koje si imao prilike da gledaš i kakvi su bili tvoji utisci?

JANJATOVIĆ: Na prvom FEST-u je 1971. godine prikazan film „Woodstock„. Karte je bilo nemoguće nabaviti, ali sam imao sreću da je otac mog druga iz razreda bio političar na visokoj poziciji, pa smo dobili ulaznice. Tada sam bio osmi razred osnovne i bio sam, naravno fasciniran. Da ne govorim o osećaju „važnosti“ što sam gledao film, koji je godinama kasnije stigao (ako se ne varam) u zvaničnu bioskopsku distribuciju.

Foto 3: Film „Woodstock

Da li si kao ugledni rok novinar učestvovao kao sagovornik u nekom filmu tog tipa?

JANJATOVIĆ: Ja sam već dosadan koliko se pojavljujem u ex-yu dokumentarcima. Valjda sam kao svedok tih vremena upotrebljiv autorima, pa me tretiraju kao „živi jezik“.

Foto 4: Kadar iz “rokumentarca” u aktuelnoj produkciji NVO “MillenniuM” iz Kragujevca o grupi SMAK – “Priča o šumadijskom bluzu”.

Koje bi izdvojio kao najbolje, kada je u pitanju strana produkcija?

JANJATOVIĆ: Ima ih mnogo kvalitetno urađenih. Bio sam impresioniran filmom „Shine A Light“ Martina Skorcezea o klupskom koncertu The Rolling Stones u Kanadi. Gedajući ga, prosto sam se osećao, kao da sam sa njima na bini. Film „Mystify“ o Majklu Hačinsu iz INXS je dobro vođen, prepun dokumenata i trudi se da zadre u njegov unutrašnji život. Na neki način me podseća na psihološki analitične muzičke recenzije Žikice Simića. Vrlo informativan mi je dokumentarac „Do It Together“ koji govori o čvrstoj internacionalnoj vezi malih, garažnih bendova i o tome kako jedni drugima pomažu. Ali volim i igrane filmove o rok muzičarima. U sećanju mi je ostala gorka biografija „Sex & Drugs & Rock’n’roll“ o Janu Djuriju.

Foto 5: Film “Shine A Light

A domaća i regionalna? 

JANJATOVIĆ: Iz, ne samo sentimentalnih razloga, odmah mi se izdvajaju „Nebeska tema“ o Vladi Divljanu i „Tusta“ o Branku Črncu.

Zašto se, po tebi, priznati reditelji osim klasičnih zaljubljenika u ovu formu filma ili muziku, često okušavaju u ovoj formi?

JANJATOVIĆ: Rock’n’roll i jazz su prirodno sljubljeni sa filmom, pa je sasvim logično da se sineasti često ogledaju u dokumetaristici.

Koji bi „rokumentarac“ voleo da vidiš (koji naravno nije snimljen)?

JANJATOVIĆ: Ako govorimo o ovim prostorima, svakako filmovi o YU grupi, Rambu Amadeusu i Partibrejkers. I o Repetitoru, budući da njihove, gotovo gerilske svirke po Evropi, Rusiji i Kini, daju mnogo materijala za dobar film. Svakako i dokumentarac o Disciplini kičme.

Foto 6: Partibrejkers

 

POP Forum tim

 

Foto: Naslovna (https://www.imdb.com/title/tt0066580/mediaviewer/rm4169024000/),

Foto 1. (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Beatles:_Eight_Days_a_Week#/media/File:BeatlesMoviePoster.jpg),

Foto 2. (https://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Strummer:_The_Future_Is_Unwritten#/media/File:Joe_Strummer_-_The_Future_Is_Unwritten.jpg),

Foto 3. (https://www.imdb.com/title/tt0066580/mediaviewer/rm2060818688/),

Foto 4. (screenshot film “Priča o šumadijskom bluzu”),

Foto 5. (https://www.imdb.com/title/tt0893382/mediaviewer/rm4143093248/),

Foto 6. (Partibrejkers na “Arsenal festu” 2021. Laki Lazarević).

 

 

 

 

 

 

Izbornik