Razvoj volonterizma mladih

Radi jačanja aktivizma i volonterizma mladih regiona i povezivanja sa Evropskom Unijom, u Baru je od od 5. do 14. novembra 2021. održan desetodnevni trening kurs u okviru projekta „Hands UP for volunteering!“ u sklopu Erasmus + Programa Evropske Unije.

Na treningu je uzelo učešća 33 učesnika iz 6 organizacija koje su partneri i organizatori ovog projekta. Pored organizatora i domaćina aktivnosti, Centra za neformalnu edukaciju iz Podgorice, učestvovali su i predstavnici NVO „MillenniuM“ iz Kragujevca, „180 Degrees“ iz Kluž – Napoke iz Rumunije, „Stowarzyszenie Inicjatyw Mlodziezowych“ iz Gdanjska, Poljska, Udruženja „Kreator“ iz Kumanova, Sjeverna Makedonija, te „Udruženje omladinski centar Kosmos“ iz Ključa, Bosna i Hercegovina.

„Razvoj građanskog sektora u jednoj sredini, baziran je upravo na nekim od osnovnih vrednosti istog, poput dobrovoljnosti i aktivizma. Nekadašnja praksa, koja je imala sasvim drugačiji odnos države i građana prema civilnom sektoru, pokazivala je da su stara civilna društva Jugoslavije, iz vremena pre Drugog svetskog rata, imala prosečno po 700 – 800 članova, što se sa stanovišta tadašnje visokorazvijene aktivističke svesti smatralo normalnom pojavom. Kao i činjenica, recimo da članovi kraljevske porodice rade kao volonteri. Međutim, danas je situacija daleko izmenjena. Neki od podataka iz istraživanja koje je dalo polazne osnove za razvoj Strategije, a koji su se bavili analizom ljudskih resursa OCD, pokazalo je da većina OCD nema značajan (čak ni osrednji u poređenju sa drugim razvijenim sredinama) broj stalno zaposlenih osoba i da se to kompenzira volonterskim angažmanom. Broj angažovanih saradnika je tako, veoma neujednačen i kreće se u rasponu od 3 do 60. Ono što je značajan resurs, koji su organizacije civilnog društva prepoznale, jeste angažovanje volontera. 71% OCD u svoje aktivnosti uključuje volontere u većoj ili manjoj meri. Prosečan broj angažovanih volontera iznosi 14  po organizaciji.“ (str. 38, „Strategija razvoja civilnog sektora grada Kragujevca“, 2010. godine, koautor i izdavač – NVO „MillenniuM“).

Na ovom trening – kursu su obrađivane teme omladinske participacije i kako obezbijediti istu, te osnovni elementi volonterskog menadžmenta (motivacija, očekivanja, potrebe), moguđostima koje volonterske prilike pružaju, itd.  Kroz učenje i rad na sesijama, tokom ovog treninga su se istraživali i benefiti za učesnike od volontiranja, te praktičnih saznanja o organizovanju i vođenju volonterskih radionica, razvijanju liderskih sposobnosti, istraživanje i prezentacija, te metode koje se koriste, kao i razvijanje kvalitetne saradnje na nivou volonterskih klubova.

Na kraju trening – kursa su sabrane sve metode koje su korišćene i razvijane tokom desetodnevnih aktivnosti i iste bivaju obrađene, kako bi se razvio kvalitetan priručnik o volonterskim klubovima i aktivnostima.

 

Enes Efović

Foto: Centar za neformalnu edukaciju, Podgorica.

 

 

Izbornik