Putovanja i razmene za mlade

Često se na pitanje “Šta volite da radite u slobodno vreme?” čuje odgovor – putovanja, upoznavanje novih ljudi, kultura i svega onoga što nemamo prilike da vidimo u našem svakodnevnom okruženju. Nekima je cilj da obiđu sve države sveta, posete neke od najstarijih znamenitosti na planeti ili možda da posete Diznilend, ali često nam se takve želje čine nedostižnim jer iziskuju veliku količinu novca, organizaciju i planove koji nam ne idu uvek onako kako bismo želeli.

Šta ako bismo vam rekli da postoje načini da odete u zemlje za koje nikad ne biste rekli da ćete posetiti ili upoznate kulture o kojima nikad ranije niste čuli, a da pored toga učite i radite nešto korisno za vašu edukaciju?

Sve je veći broj učeničkih i studentskih razmena, kojima u prilog ide smanjenje i ukidanje zabrana ulaska u strane države i vraćanja života u normalu, ali veoma malo se govori kako i na koji način se prijavljuje i gde se sve može otići.

Prikazaćemo vam neke od organizacija preko kojih možete otići u druge države ili na kontinente i vratiti se sa uspomenama za ceo život.

  1. FLEX – FUTURE LEADERS EXCHANGE PROGRAM

Odnosi se na program kulturne razmene Kancelarije za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta Vlade SAD. Cilj ovog programa jeste stipendiranje učenika srednjih škola da provedu jednu školsku godinu u Sjedinjenim Američkim Državama i to potpuno besplatno!

Na ovaj način mladi se upoznaju sa novim jezikom i različitim kulturama živeći sa američkim porodicama. Danas, ovaj program broji preko 29 hiljada učesnika od osnivanja programa 1993. godine.

Mladi imaju priliku da vide kako njihovi vršnjaci žive, kako izgleda njihovo školovanje, koje su razlike, a koje sličnosti sistema obrazovanja ovde i tamo i da se po završetku programa vrate bogatiji sa poznanstvima širom sveta.

Državljani Srbije koji pohađaju 8. razred osnovne i prvi ili drugi razred srednje škole u Srbiji – mogu da učestvuju na FLEX programu. Prijavljivanje za 2024/25. godinu kreće početkom septembra 2023. godine i završava se sredinom oktobra iste godine!

Sve potrebne informacije možete pronaći na sajtu Američkog saveta za međunarodno obrazovanje: https://serbia.americancouncils.org/flex-rs ili možete kontaktirati na imejl adresu flex.rs@americancouncils.org kao i na društvenim mrežama!

  1. ERASMUS+ PROGRAM

Ovaj program je nastao 2014. godine kao jedan od najvećih programa EU koji finansira projekte mobilnosti i saradnje u oblasti obrazovanja, obuka mladih i sporta. Srbija je punopravna članica od 2019. godine i ima status treće zemlje pridružene programu, što znači da ustanove i organizacije iz Srbije mogu da se prijavljuju za sve vrste projekata u ulozi koordinatora i partnera, kao i države članice Evropske unije.

Studentske razmene podrazumevaju boravak i studiranje na nekoj inostranoj VŠU u trajanju 2-12 meseci. Obično razmene budu jedan ili dva semestra u okviru osnovnih, master ili doktorskih studija. Studenti imaju prava da slušaju predavanja, polažu ispite i na taj način ostvare broj ESPB koji im se priznaje po povratku u Srbiju. Ovde studenti dobijaju mogućnost izbora jer se mogu prijaviti za različite programe iz velikog broja zemalja. Prijava na konkurs podnosi se u zavisnosti od oblasti i nivoa studija, kao i dužine razmene.

Pored studentskih razmena, postoje i prakse koje su u istom trajanju (2-12 meseci). One se obavljaju u nekom stranom preduzeću, organizaciji ili na VŠU, a konkurs objavljuje matični univerzitet/visoka škola/akademija na svom sajtu.

Nešto više o ovom tipu programa možete saznati na sajtu https://erasmusplus.rs/stipendije/erasmus-plus-studentske-razmene-i-prakse/ i putem društvenih mreža.

  1. Youth Workers Alliance Vranje

Ova nevladina organizacija je nastala 2015. godine u Vranju sa ciljem da razvija aktivnosti i projekte mladih ljudi. Ona organizuje omladinske kulturno-obrazovne susrete, pokreće učešće mladih u ruralnim sredinama i promoviše povezivanje različitih etničkih grupa kroz formalno i neformalno učenje na međunarodnom nivou.

Ovaj tip organizacije nudi boravak u raznim državam sveta kao što su Danska, Velika Britanija, Francuska, Severna Makedonija, Malta, Rumunija i mnoge druge. Razmene traju oko nedelju dana, a za to vreme imate priliku da učite o ljudskim pravima, ekologiji, medijskoj pismenosti i drugim temama, ali i da upoznate ljude iz raznih država. Svi troškovi su pokriveni od strane organizatora!

Više informacija možete naći na linku: http://youthworkersalliance.com/events/list/?tribe_paged=1&tribe_event_display=past&tribe-bar-date=2022-12-16

  1. Centar za Socijalne Inovacije Centrifuga

Ova organizacija ima za cilj da promoviše socijalne inovacije i da na taj način uključi građane u različite društvene procese. Sarađuje sa međunarodnom organizacijom YEU International od 2003. godine i njihova vizija je da se svi građani Srbije osećaju da njihova reč ima moć i da mogu da menjaju svet oko sebe.

Aktivnosti kojima se bavi ova organizacija tiču se raznih seminara, treninga, kurseva jezika, motivacionih govora, konferencija i mnogih drugih.

Na linku https://centarcentrifuga.rs/ možete se informisati o novim omladinskim razmenama, seminarima i konferencijama i naučiti i biti deo neke nove grupe!

Kao što veliki Mark Tven kaže – Za dvadeset godina bićeš više razočaran stvarima koje nisi uradio nego onima koje jesi. Isplovi, zato, iz sigurne luke. Otkrivaj, sanjaj, istražuj! – tako i vama preporučujemo da iskoristite sve prilike, razmene i prakse, jer jedno je sigurno – sa ovakvih putovanja nećete se vratiti bez novih prijateljstava, znanja i avantura.

Autorka teksta: Una Dabić

Foto: Una Dabić, Viktor Tanasković/naslovna: Photo by Duy Pham on Unsplash

Tekst je preuzet sa portala PU “Lokal Press” gde je POP Forum član, u okviru projekta “Generacija ZED u lokalnim medijima”. Cilj projekta je da doprinese većoj zastupljenosti mladih u kreiranju medijskih sadržaja i u isto vreme pomogne lokalnim medijima da dopru do mlađe publike

Izvor: https://localpress.org.rs/putovanja-i-razmene-za-mlade/

“Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.“

 

 

 

 

 

 

 

Izbornik