„Publika i dalje voli mjuzikle“ (POP Forum razgovori 11.)

Najveći procenat publike mjuzikla u Srbiji čine žene između 30 do 50 godina. To je publika koja prati i druge kulturne događaje, a mjuzikl vole zbog emocija. Najpopolarniji glumac u mjuziklu je Ivan Bosiljčić, pokazalo je istraživanje o publici koje je sprovela prof. dr Maja Ristić, sa FDU Beograd.

– Publika od pozorišta, pa tako i muzičkog pozorišta zahteva dobru priču. Na mjuzikle odlaze zbog provokativnih scena. To je i publika koja čita bestselere. To je publika popularne kulture, sa tendencijom da budu deo elite, istakla je za POP Forum prof. dr Maja Ristić.

Foto 1: Prof. dr Maja Ristić.

 

Kako dodaje, publika voli mjuzikl zbog plesa, muzike, raskošnih kostima, ali je široko profilisana.

– Savremeno muzičko pozorište počiva na emocijama, a publika voli melodramske priče i u mjuziklu traži ono što nema u svom životu, u svetu koji postaje otuđen, gde se živi bez očekivanja, a komunikacija je virtuelna. Ispitanici su rekli da im je dosta plaćanja računa, pritiska tranzicije i teških međuljudskih odnosa i da vole mjuzikl zato što je to trenutak sreće, eskapizma. Muzički teatar je upakovan u laganu „šećernu vunu” i zato se lakše percipira nego dramski tekst, dodala je naša sagovornica.

Mjuzikl je žanr u filmskoj i pozorišnoj umetnosti nastao početkom 20. veka kao oblik pozorišne predstave koja u sebi objedinjuje libreto (priča), muziku i ples. Za razliku od komada sa pevanjem, mjuzikl je karakterističan po tome što govor mora da bude prepevan, a scene moraju da se prelivaju jedna u drugu.

Foto 2: “Publika mjuzikla”, knjiga prof. dr Maje Ristić.

 

– Kod nas u Srbiji češći su komadi sa pevanjem, dok je mjuzikl ređa pojava. Mjuzikl u sebi za razliku od opere ima elemente popularne kulture, objašnjava Maja Ristić.

Mjuzikl je veoma zahtevan žanr, zahteva glamuroznu scenografiju, ali i ceo orkestar. Zahteva uigrani ansambl.

– Prva predstava mjuzikl je bila ploveće pozorište. To je bila jedna pevajuća priča, koja je izvedena na Misisipiju, o devojci koja se zaljubljuje u kockara i njenoj porodici koja se protivi toj vezi. Prvi ozbiljan mjuzikl je ustvari „Oklahoma” i „Priča sa zapadne strane”. Iz SAD-a se kasnije ovaj žanr širi po celom svetu, dodaje Ristić.

Foto 3: Mjuzikl “Oklahoma”.

 

Brodvej je i u filmskom i u pozorišnom smislu bio centar ovog žanra.

Priče mjuzikla najčešće nastaju od vrednih književnih ostvarenja, a tu se izdvajaju Igoovi „Jadnici” i „Zvonar bogorodičine crkve”, „Cigani lete u nebo” Maksima Gorkog, „Pigmalion” Bernanda Šoa…

Foto 4: Mjuzikl “My Fair Lady” (baziran na romanu “Pigmalion”).

 

Najznačajniji autori su Endru Lojd Veber, Miloš Forman, Bob Fos…

Foto 5: Mjuzikl “All That Jazz” Boba Fosa.

 

– Na listi najpopularnijih mjuzikla u svetu su „Fantom iz opere”, „Čikago” i „Jadnici”, kaže Maja Ristić i dodaje da je kod nas mjuzikl „Cigani lete u nebo” (iz 2004. godine) reditelja Vladimira Lazića, jedan od najpopularnijih.

Zanimljivo da je kritika taj mjuzikl „dočekala na nož”, ali je komad zaživeo kod šire publike, te da se uvek traži karta više.

Foto 6: Mjuzikl “Cigani lete u nebo”.

 

Po njenom mišljenju i Nebojša Bradić se iskazao u ovom žanru sa „Jadnicima” i „Rebekom”, koje su bile i veoma skupe u produkcijskom smislu (predstave se igraju u Madlenianumu). Isto tako i Jug Radivojević se pokazao veoma uspešnim u mjuziklu, a naročito sa poslednjim delom „Sa druge strane jastuka” po muzici i stihovima Momčila Bajagića Bajage, u produkciji Pozorišta na Terazijama.

 

POP Forum tim

Foto: Naslovna (“Priča sa zapadne strane”: https://www.imdb.com/title/tt0055614/mediaviewer/rm1618706689/; 1 i 2. (Privatna arhiva); 3. (“Oklahoma” https://www.imdb.com/title/tt0048445/mediaviewer/rm2305965568/); 4. (“My Fair Ladyhttps://www.imdb.com/title/tt0058385/mediaviewer/rm3580087296/); 5. (“All That Jazzhttps://www.imdb.com/title/tt0078754/mediaviewer/rm1072990209/); 6. (“Cigani lete u nebo” https://sh.wikipedia.org/wiki/Cigani_lete_u_nebo);

 

 

 

Izbornik