POP FELJTON XI.

Uticaj Zapadne kulture i medija na razvoj popularne muzike u Kragujevcu (1950 – 1970.) – jedanaesti deo

Deo deset: https://popforum.rs/pop-feljton-x/

„Nacionalne i lokalne radio emisije kao faktor razvoja kragujevačkog rokenrola“

Kada se na primeru kragujevačke studije slučaja, analizira uticaj nacionalnih radio emisija, ne mogu se evidentirati neki posebni indikatori uticaja poput onih koji su predstavljeni u prethodnim delovima studije, a vezani su za impakte inostranih radio emisija. A ponude tog tipa, sa nacionalnog nivoa je bilo.

Po drugim studijama, Jugoslavija je već 1961. godine dobila prvu radio emisiju posvećenu isključivo rokenrolu – “Sastanak u 9.05”, koju je vodio Nikola Karaklajić, “prvi beogradski disk-džokej, urednik Džuboksa, i čovek koji je za promovisanje rokenrola u Jugoslaviji uradio isto što je uradio Vilis Kanover na promovisanju džeza u Evropi. (Vučetić 2009: 306). Autorka navodi kao bitne i emisije “Prijatelj zvezda” (autor Nikola Nešković, počela sa emitovanjem 1966. godine) i još jednu Karaklajićevu emisiju “Veče uz radio” iz 1968. godine.

Foto 1: Nikola Karaklajić, novinar, šahista i prvi rok promoter Jugoslavije.

Ipak, Radio Beograd je imao određenog uticaja na scenu popularne muzike u Kragujevcu i to putem organizovanja javnih manifestacija koje su bile bazirane na direktnom prenosu programa i koje su bile jedna od retkih šansi za pozicioniranje u javnosti za mlade, talentovane ljude, pre svega one koji su se bavili muzikom. Ovo se pre svega odnosi na manifestacije “Studio 6 Vam pruža šansu” i “Mikrofon je Vaš”, koje su promovisale ne samo pop i rok muziku, nego i narodnu muziku. Istovremeno, po rečima svedoka, to su bile jako popularne radio emisije, ali za najširu javnost, koja je preferirala i druge vrste muzike.

Međutim i kragujevački rok muzičari su koristili moć radijskog medija. Tako je Edvard Savić, za svoje sviračko umeće na električnoj gitari dobio i pažnju javnosti i neku vrstu zvaničnog priznanja. Na jednoj od manifestacija u kragujevačkom bioskopu “Pionir” u okviru popularnog serijala Radio Beograda – „Mikrofon je Vaš“ iz 1962. godine Edi je, kao najbolji muzičar, dobio prvu nagradu u vidu ručnog sata, što je za to vreme bio prestižan modni detalj.

 

Foto 2: “Mikrofon je Vaš”

Kada analiziramo uticaje lokalnog radija na razvoj scene popularne muzike u Kragujevcu, fokusiraćemo se na Radio Kragujevac kao prvi lokalni medij sa jedne strane i na uticaje koje je imao u promociji pop i rokenrol muzike kako na razvoj publike, tako i na podršku muzičarima sa druge strane.

U jedinom kragujevačkom štampanom mediju, listu “Svetlost” pisalo je:

Radio Kragujevac, vaša radio stanica, počinje sa radom 18. januara 1970. godine u 10 časova…Od tada, svakog dana od 12 časova, pet časova dnevno na talasnoj dužini 312 metara, u prvoj eksperimentalnoj fazi, slušaćemo političko – informativne, kulturne, sportske, muzičke, zabavne i druge emisije Radio Kragujevca.

Foto 3: Svečanost u gradskoj dvorani “Šumadija” povodom osnivanja Radio Kragujevca.

Koristeći oprobani metod Radio Beograda, prvi elektronski medij u centralnoj Srbiji je povodom početka rada organizovao svečano-zabavnu manifestaciju u  reprezentativnoj gradskoj dvorani “Šumadija”, gde su se pred oko 1.300 posetilaca iz svih šumadijskih opština predstavili prvi voditelji radija, ugledni društveno-politički i kulturni radnici i pevači za najširu javnost – narodne i zabavne muzike.

Foto 4: Prva redakcija Radio Kragujevca.

Prva programska šema Radio Kragujevca je sadržala i posebne emisije koje je pripremila redakcija zabavne muzike: “Šta se peva u svetu zabavne muzuke”, “Novo, aktuelno i zanimljivo”, Muzika na 220 volti”, “Top lista zabavne muzike”. Već 1971. godine, na programu se nalaze i specijalizovane rok emisije: “Bit. bit, bit…”, “Mladi mladima: Ansambli za vašu igranku”, “Muzika za mlade”…

Kao što se može i videti, Radio Kragujevac je u okviru zabavne muzike uglavnom bio okrenut ka pop izvođačima stranim i domaćim, dok je rokenrol zvuk bio prilično ređi. Jedna od retkih emisija koja je upravo negovala ovaj zvuk bila je “Čavrljanje sa mladima” (kasnije samo “Čavrljanje”) Dragiše Petrovića u kojoj su jedino, mladi rok muzičari šezdesetih godina prošlog veka u Kragujevcu, mogli da dobiju šansu za direktnu javnu promociju. Petrović je imao i specijalizovanu rok emisiju “Klub mladih”, nazvanu po popularnom muzičkom filmu tog doba*.

POP Forum tim

Nastavak: https://popforum.rs/pop-feljton-xii/

Pojašnjenja:

*“Veseli klub mladih” u prevodu kod nas, odnosno “The Young Ones”  iz 1961. u kome su nastupali Cliff Richard and The Shadows.

Izvori:

  1. Vučetić Radina (2009.), Amerikanizacija u jugoslovenskoj popularnoj kulturi ’60-ih, Filozofski fakultet, Beograd (doktorska disertacija).
  1. Paunović Vladimir (2002). Vrele šezdesete: KG urbana hronika No 1. (1950 – 1970), Kragujevac, NVO “MillenniuM”.
  1. Kragujevački nedeljnik “Svetlost”, 08. januar, 1970. god XXXVI broj 01, str. 01/06.

Foto: Naslovna (Studio Radio Kragujevca sedamdesetih godina prošlog veka, POP Forum arhiva); Foto 1 (Autor: Ron Kroon / Anefo – http://proxy.handle.net/10648/ab323d14-d0b4-102d-bcf8-003048976d84, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66476170); Foto 2,3, 4 (POP Forum arhiva).

 

 

 

Izbornik