POP FELJTON X.

Uticaj Zapadne kulture i medija na razvoj popularne muzike u Kragujevcu (1950 – 1970.) – deseti deo

Deo devet: https://popforum.rs/pop-feljton-ix/

“Radio Luks”

Članovi benda Vodeno kamenje su pesme na engleskom “skidali” tako što bi sva četvorica slušali “Radio Luks”, pa kako ko čuje… To je imalo i širi efekat na publiku. Kako su pesme mogli da čuju samo sa radija ili “trakaša*”, jednom se za vreme probe, koje su bile jako posećene jer su drugari dolazili da ih čuju, „pronela buva**“ da su skinuli „Good vibrations“ od Beach Boys i sala je bila prepuna znatiželjnika koji su želeli da uživo čuju veliki hit.

Foto 1: Vodeno kamenje, na kraju šezdesetih – (gore levo) Miroslav Marković Mik, bas gitara i vokal, (gore desno) Dragan Tomašević Tomaš, ritam gitara i vokal, (dole levo) Duško Milošević Dule, solo gitara i vokal, (dole desno) Branko Arnautović Bane, bubnjevi i vokal.

U prilog ovoj tezi svedočio je i pokojni Vojkan Janković, jedan od najtalentovanijih kragujevačkih rok muzičara, koji je svirao u sve tri ključne grupe prve generacije rok muzičara –  Senkama, Dalekim Horizontima i Gentry i bio jedan od glavnih inicijatora nastanka grupe Smak (mada nikad nije svirao sa njima).

On je navedeno objasnio na sledeći način:

„Radio Luks je bio glavna fora, pola čuješ, pola ne, ono što ne čuješ dobro, skineš po osećaju.“

Foto 2: Vojkan Janković (krajnje desno) sa članovima benda “Plave Senke” (sa leva na desno – Asim, Pinki, Cole, deo članova grupe “Senke” koji je namenski promenio ime zbog angažmana) na jednoj od mnogobrojnih svirki po Jadranskom moru, šezdesetih godina prošlog veka.

Interesantni su sa šireg stanovišta i narativi osoba koje su takođe vezane za razvoj rok muzike, a koji nisu bili muzičari, nego neka vrsta promotera. Jedan od njih je i nekadašnji poznati voditelj radija “Studio B” Marko Janković, koji je pre odlaska u Beograd, kao rođeni Kragujevčanin, organizovao neku vrstu javnog slušanja Radio Luksemburga na najpopularnijem okupljalištu mladih sredinom šezdesetih, korzou kod hotela “Kragujevac”.

Foto 3: Stari kragujevački korzo, šezdesetih – od “saobraćajca” do “krsta”.

Jednostavno, on je stalno nosio sa sobom svoj tranzistor, koji je imao “zaletovanu” skalu na frekvenciji Radio Luksemburga. O tome priča sam Janković:

Dobio sam svoj prvi mali tranzistor, ali me je nervirao i Radio Beograd i sve drugo i onda sam nekako nabasao na Monte Karlo***, radio koji je bio zanimljiv i imao program pola na italijanskom, pola na francuskom. A onda sam nekako, na samom kraju skale, na 208 metara naišao na Radio Luksemburg. Kad sam jednom nabasao na Radio Luksemburg, nikad više nisam menjao tu stanicu, jer drugo ništa nije moglo da se sluša. Sve drugo mi je bilo naivno.

Foto 4: (sa desna na levo) – Marko Janković, Zoran Modli i Đoko Vještica, voditelji Studija B.

Na Luksemburgu su bili “disko džokeji” koji su prešli sa brodova**** – Radio Karolina i Radio London – čuvenih piratskih radio stanica. I onda je imala ona čuvena najava Tonija Princa za “vitezove okruglog stola” – “Hello the Knights of the round table, Tony Prince is my name, hippy happiness that’s my game!”. I onda je to bio tako dobar, veseo šou – Tony Blackburn, Paul Burnett, Jimmy Savile, Emperor Rosko, to su uglavnom bili disko – džokeji koje sam slušao.

A sve se to događalo mnogo daleko od Radio Luksemburga, u divnom Kragujevcu, srcu Šumadije i to u Velikom parku, gde su se uveče okupljali mladi. I nedeljom uveče, od jedanaest do dvanaest je bila čuvena top lista Radio Luksemburga – “Top Twenty” i to je bilo najzanimljivije.

Foto 5: Društvo iz Velikog parka u Kragujevcu, 1964. godine, među njima i Vojkan i Cisko iz Senki.

U navedenoj izjavi, osim glorifikacije kvaliteta prezentovanja rokenrol muzike, prisutna je i distinkcija od nacionalnih radio programa, koji očigledno nisu uspevali da kvalitetno pariraju inostranim promoterima rokenrola, što je prevashodno bilo ograničeno tehničkim mogućnostima.

A tu se pre svega misli na tadašnje glavne nosače zvuka – ploče, sa kojih se i emitovao muzički program uz magnetofonske trake, odnosno njihovu aktuelnost i ažurnost u praćenju noviteta, kao i na mogućnost gostovanja uživo poznatih muzičara.

POP Forum tim

Nastavak: https://popforum.rs/pop-feljton-xi/

Pojašnjenja:

* Stari magnetofon, redak u to vreme, na kome su se mogli snimati radio programi.

** Žargonalno – proširila informacija koja nije potvrđena. (prim. aut.).

*** Još jedna “piratska radio stanica” šezdesetih godina prošlog veka koja je emitovala rokenrol muziku.

**** “Piratske radio stanice” su se emitovale i sa brodova koji su bili u tzv. neutralnim teritorijalnim vodama. (prim. aut.)

Izvori:

  1. Paunović Vladimir (2002). Vrele šezdesete: KG urbana hronika No 1. (1950 – 1970), Kragujevac, NVO “MillenniuM”.

Foto: Naslovna (Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=h5nNjGWZwEM), Foto 1, 2, 3,5 (POP Forum arhiva), Foto 4. (Izvor: http://www.radio103.rs/zoran2.php),

 

 

 

 

 

Izbornik