POP FELJTON VIII.

Uticaj Zapadne kulture i medija na razvoj popularne muzike u Kragujevcu (1950 – 1970.) – osmi deo

Deo sedam: https://popforum.rs/pop-feljton-vii/

Prva kragujevačka Gitarijada i mjuzikl 

 Daleki Horizonti su najviše ostali upamćeni jer su predstavljali Kragujevac na prvoj velikoj rok manifestaciji stare Jugoslavije, Prvoj Gitarijadi, održanoj na Beogradskom Sajmu 09. januara, 1966. godine. Pred 5.000 posetilaca, zajedno sa grupama iz cele zemlje, Daleki Horizonti su svirali stvar od Prety Things, a onda Roćkovu autorsku pesmu „Noć i Dan“. To je zabeležila i kamera tadašnje Radio Televizije Beograd, pa su se u izveštaju sutrašnjeg Dnevnika, pojavili i Kragujevčani, koje je publika tako dobro primila. Samo učešće na Gitarijadi, podiglo je rejting Dalekim Horizontima u svom rodnom gradu, što se videlo i na proleće, 1966. godine, kada je organizovana prva kragujevačka Gitarijada u „Pioniru“, na kojoj su pored njih svirali i Kristali i Senke.

Prve personalne promene u Dalekim Horizontima, nastaju u septembru, 1966. godine, kada bend ostaje bez dva člana. Frontmen Roćko Zečević odlazi u vojsku, a Zoki Petrović, solo gitarista, prestaje da se bavi muzikom, posvećuje se filmskoj režiji i kasnije upisuje FDU (danas poznati filmski i TV reditelj). U potrazi za novim pevačem, preostali članovi pozivaju Slobodana Kominca – Komu. U novoj postavi, Daleki Horizonti u jesen 1966. i u zimu 1967. godine sviraju igranke u Baru na Galeriji današnjeg Gradskog Doma, u prostoru današnje Narodne biblioteke, kao i u sali bioskopa “Zastava” kao predgrupa beogradskoj grupi The Best Nothing.

Na Drugoj Gitarijadi, organizovanoj 1967. godine u najvećoj hali beogradskog Sajma, pred 10.000 posetilaca, nastupali su ponovo i Daleki Horizonti, predstavljeni kao pobednici Kragujevačke lokalne Gitarijade. Nastupali su u prvom bloku, svirajući dve pesme od The Rolling Stones – „Last Time“ i „Paint It Black“ i od ukupno 35 bendova iz cele stare Jugoslavije, osvojili osmo mesto po glasovima publike, a žiri je Komu i Radana Valčića, pevača beogradskih Crnih Bisera koji su osvojili prvo mesto, proglasio za najbolje pevače Gitarijade. Po povratku sa Gitarijade, u bend dolazi i Vojkan Janković, koji je tada napustio Senke,  na mesto bubnjara, koje mu ustupa Žika Tomić. U to vreme, u Horizontima kratko nastupa i Slavko Narandžić – Džoni, koji je po raspadu Kristala, benda vršačkih studenata, ostao u Kragujevcu. Žika Tomić se u grupu vraća u proleće, 1968. godine na svoje izvorno mesto orguljaša. Grupa prestaje sa radom u jesen 1968. godine, Braca i Gagi su pokušavali da nastave dalji rad grupe, ali bez većeg uspeha, Koma i Vojkan osnivaju jedan od najboljih rok bendova presmakovskog perioda – Gentry, a Žika Tomić prelazi u poslednju postavu Senki.

Gentry, rokenrol bend iz prve generacije kragujevačkih rokera, nastao je 1968. godine, od nekadašnjih članova benda Nijanse (Slobodan Kominac Koma – solo-gitara i vokal, Vojkan Janković – bas gitara i prateći vokal i Milovan Nedeljković Panča – bubnjevi i prateći vokal, dok su Bata Herman na saksofonu, Gane i Miša Nikolić na klavijaturama povremeno nastupali), koji je imao dosta širok repertoar od Walker Brothers, preko Vilson Picket-a, do The Rolling Stones, The Beatles, Creedence Clearwater Revival i kasnije Cream. Stalni trio (Koma, Vojkan i Panča) osniva jedan od najpopularnijih ranih kragujevačkih rok bendova iz “predsmakovskog” perioda, koji je i kasnije bio direktno povezan sa Smakom, preko prve postave grupe.

Taj bend je Gentry, u prevodu sa engleskog – „gospodski rod“, „niže plemstvo“ ili „uzvišeni građani“. Osim što su svirali obrade pesama pomenutih grupa na igrankama u tada svim aktuelnim mestima u gradu (bioskop “Pionir”, Vatrogasni dom, Galerija i Bar u tadašnjem Domu kulture – danas Gradski dom, Medicinska škola, Košarkaško igralište u Velikom parku) i leti na moru, ostaće upamćeni po pisanju autorske muzike za prvi kragujevački mjuzikl “Vrt”. Gentry prestaju sa radom leta 1971. godine, kada tri člana – direktno (Slobodan Kominac, Miša Nikolić) i indirektno (Vojkan Janković) učestvuju u formiranju grupe Smak.

Uz ove tri ključne rokenrol grupe rane kragujevačke muzičke scene, bile su i aktivne rok grupe: Alasi, Zaljubljeni, Vodeno Kamenje i Golden Sound.

Foto (POP Forum arhiva): Naslovna (Gentry – sa leva na desno: Vojkan, Panča i Koma), Foto 1 (Daleki Horizonti, novogodišnja igranka 1964. – sa leva na desno: Bilčarević za klavijaturama, Braca na ritam-gitari, Žika za bubnjevima, Zoki gitarista peva umesto Roćka i Gagi basista iza njega), Foto 2 (Daleki Horizonti, 1964. u “PIoniru” – sa leva na desno: Paja za bubnjevima pozajmljenim od “Alasa”, Zoki Petrović svira solo gitaru iza pevača Tome, Dragan Nikolić Gagi na basu i Žika Tomić na harmonici), Foto 3 (Gentry – sa leva na desno dole: Milovan Nedeljković Panča, Bata Herman, Slobodan Kominac Koma, gore – Vojkan Janković), Foto 4 (Prva rok generacija Kragujevca – sa leva na desno stoje: Vojkan, Braca, Gagi, Rade; sede Koma i Džoni – gost iz Vršca).

POP Forum tim

Nastavak: https://popforum.rs/pop-feljton-ix/

 

 

 

 

 

 

Izbornik