POP FELJTON VII.

Uticaj Zapadne kulture i medija na razvoj popularne muzike u Kragujevcu (1950 – 1970.) – sedmi deo

Deo šest: https://popforum.rs/pop-feljton-vi/

Razvoj rokenrol scene Kragujevca

Rok muzika šezdesetih godina, u Kragujevac dolazi, kao i u druge veće gradove tadašnje Jugoslavije – donošenjem prvih ploča iz inostranstva i njihovim preslušavanjem na žurkama u Domu Omladine i slušanjem Radio Luksemburga sa koga su muzičari učili prve rok pesme od autora kao što su: Čabi Čeker, Antoan „Fets“ Domino, „Tenesi“ Ernie Ford, Džeri Li Luis i kasnije nezaobilazni The Shadows, The Beatles, The Rolling Stones…

Jedan od prvih koji je zasvirao rani rokenrol na igrankama i znao i da “ozvuči”, ali i napravi gitaru je Edvard Savić ili Edi Kolonac. Po mišljenju mnogih muzičara tog doba, ako se rokenrol vezuje za zvuk električne gitare, onda su svakako Senke prvi rokenrol bend Kragujevca. Uz njih, Daleki Horizonti i Gentry čine okosnicu prve generacije kragujevačkih rokera.

Senke, jedan od prvih rokenrol bendova Kragujevca, nastale su 1963. godine u postavi Cisko, Pera i Cole (gitare) i Rade (bubnjevi), kao lokalni odgovor na popularni prateći bend Klifa Ričardsa – The Shadows. Naredne godine, umesto Pere i Radeta, u grupu dolaze Vojkan Janković na bas gitari i Asim Mujević kao bubnjar. Već tada svojim instrumentalima osvajaju kragujevačku publiku i postaju nezaobilazni na igrankama u Medicinskoj školi, Vatrogasnom domu, košarkaškom igralištu u Velikom parku, hotelu „Kragujevac“, čajdžinici i baru Doma kulture (današnjem Gradskom domu), kao i matineima i svirkama po kragujevačkim školama.

U periodu od 1964. do 1970. godine kada su prestali sa radom, Senke su odsvirale preko 500 koncerata po staroj Jugoslaviji (duž cele Jadranske obale, dva puta turneju po Kosovu, po celoj Srbiji, Vojvodini, Sarajevu), a u Beogradu su imali koncert u Domu omladine, kao specijalni gosti grupe I Camaleonti iz Kopra. Vojkan Janković odlazi iz benda 1966. godine i na mesto basiste u Senke dolazi Zoran Milanović, kasnije basista “Smaka”, a 1969. godine, na samom kraju rada, Senkama se pridružuje i čuveni Jagodinski “Hendriks” – Joca Kenac.

Kao i drugi bendovi tog vremena, Senke su obično svirale instrumentale, ali su povremeno imali i pevače: Hasana, Mišu Zeljevskog, Tomija (VIS Kristali iz Vršca), dok na kraju nije počeo da peva sam Cisko, koji je tada počeo i da piše autorske pesme. Ukupno ih ima oko četrdeset, a neke od njih su bile veliki hitovi u svoje doba, poput pesama „Pahuljice“ i „Cveće“, tako da su pored sviranja The Shadows i The Beatles u početku i kasnije The Bee Gees i The Kinks, Senke imale i svoj repertoar, koji su svirale na igrankama. Mada nisu ostavili iza sebe diskografskog materijala, Senke su u Čajdžinici Doma kulture, za RTV Beograd snimili tri pesme, koje su tamo i emitovane, a takođe su uradili snimke i za Radio Kragujevac i Radio Svetozarevo.

Daleki Horizonti, jedan od najzanimljivijih bendova rane kragujevačke scene, nastali su u leto 1964. godine u sastavu: Paja (bubnjevi), Zoran B. Petrović (solo gitara), Dragan Tomić Gagi (bas gitara), Bratislav Dimitrijević Braca (ritam gitara) i Žika Tomić (harmonika i potom bubnjevi). U jesen, 1964. godine, u grupu dolazi Rodoljub Zečević – Roćko kao pevač, ali i kao slučajni „kum“ benda. U opciji su bila imena – „Ubod iglom“, „3.000 volti“ i Roćkov predlog “Daleki Horizonti“, koji je prihvaćen. Daleki Horizonti su prvu igranku pod tim imenom, svirali u jesen, 1964. godine, na Pedagoškoj Školi, današnjem PMF – u*, a potom i na Mašinskom fakultetu, sali Učiteljske škole (današnji SKC), VIŠ – u, dvorani “Pionir”…. Izvodili su repertoar The Shadows, ali i instrumentale od domaćih grupa – obradu „Labudovog jezera“ od beogradskih Zlatnih dečaka, kao i pesme od Crvenih Koralja, „Uhvati vetar“ od Silueta…

Zahvaljujući činjenici da je Roćko Zečević, kao sin tada uticajnog političara i diplomate živeo u inostranstvu, gde je naučio dobro engleski jezik, Daleki Horizonti su jedan od prvih kragujevačkih bendova koji je verno izvodio pesme poput hitova The Rolling Stones, Pretty Things, The Kinks, The Animals, ali i pevača kao što su bili – Roy Orbison, Boby Solo i nezaobilazni Elvis Presley.

Pojašnjenja:

* Prirodno – matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

** Slavko Zečević, tadašnji visoki funkcioner SFRJ..

Foto (POP Forum arhiva): Naslovna (Senke na letnjoj svirci u Zelenici 1966. – sa leva na desno: Zoran, Cisko, Asim i Cole), Foto 1 (Jedna od prvih rok žurki u podrumu Doma omladine šezdesetih), Foto 2 (Edi Kolonac levo i Zahar desno pevaju na priredbi “Tražimo najveseliji grad”, u aprilu 1961. u dvorani “Pionir”), Foto 3 (Jedna od postava Senki: sa leva na desno – Vojkan, Cole, Tomi iz Vršca, Asim i Cisko, 1965. Dom kulture Kragujevac), Foto 4 (Daleki Horizonti, 1965. na gradilištu u Sarajlijinoj ulici u Kragujevcu, sa leva na desno – Braca, Gagi, Zoran i Žika).

POP Forum tim

Nastavak: https://popforum.rs/pop-feljton-viii/

 

 

Izbornik