Ovo je SmaK, a ne ono

Leto na izdisaju , đaci su već od prvog septembra u školskim klupama, a, ne kao do nedavno, od šestog …….. tek koliko da se zna, sve iz komunističkog razdoblja, mora se brisati i gasiti . Bliži se šabački vašar, ili cigansko-seljačka olimpijada, drugačije i primerenije nazvana. Tada će seoski građani pohrliti u grad, kod svojih rođaka, gradskih seljaka! Smuvaju kintu, negde duboko u unutrašnje džepove, nabace pristojne xxxl gradskoseljačke in trenerke i pravac smorvilski vašar …….. Pečenje (sa ukusom prašine) uz, nekada najgora, a danas naj in piva (Lav i Apatično), pevaljka na stolu, zinula joj izražajna, pa i ako je neki popa , raspopski zaseo , nameračio se na  … , jer, kvalitet izraza se u datom meri dobrodušnim razbacivanjem dokumenata od trajne vrednosti  ili u prevodu papirnih apoena novčanim ….. Šabački vašar, udarna puta dva vest na sveukupnim lokalnim stranačkim Ds medijima, vašarište Mihajlovac, komunalci uredili za tu prigodu po najmerilima EU, za sebe, za goste, uspeh je to, viđenija klika da se ponosi postignutim ……..

Svirki u gradu, gotovo da i nema! Meteor (jedan od mnogih) se zabio negde u (na sreću) nenaseljeno područje……

Kometa (jedna od mnogih) u ogromnom luku, uz užaren već, preletela je Smorvil! Stories o SmaKu sveta sve učestalije, nek’ propadne, pa i nije šteta!

Je l’ tako Jolanda ……
Jeste, moj bre, brkova mi …….

Gluvario sam, bez određenog mi, uz proganjajuću, ne senku, kometu onu već, meteor onaj ……  Šta li, tek, nikada praznoveran, ali, ubeđivao sam sebe kako su u pitanju, ne redovni, oni, ali sigurno povremeni,  prirodni utisci nedelje …… Samtajm, in maj majnd, gou in pluskvamperfekt, seventiz, jea, igzektli seventiz …….

Smrad koji se nadvio nad Lijepom našom, posebno nad Smradvilom – Smorvilom, nije samo jedan iz nekada široke ZORKINE  lepeze otrovnih, ovaj je, oridnarno žut i sveprisutan …..

What’s happened!
Rock n roll je utihnuo!
Tamo za yellow njih  …….
Ne i za nas, kontra yellow!

Kako tako, ali preživesmo sve nj. zlobe, sujete, malograđanštine, egoizme …… Uspravno hodamo! Ne obaramo poglede! Last oktobarskih, krenulo je šuškanje, NEPONOVLJIVI rides again !!!

Razmenjivali smo nepotpune ……. Hapšenja prodavaca široke lepeze yellow poison su nastavljena ……. SmaK sveta se, po pronađenim uklesanim, određenih starih civilizacija, imao dogoditi 21. decembra tekuće …..

Kome verovati , kuda neodlučnost, Cer blizu, Rtanj udaljeniji ……

Noći su protekle besane, bunilovdani prisutnost …….

Grom nije pukao, ali kao da je ……..

Potvrđeno je , SmaK sveta je prolongiran sa 21. na 29. decembar!!!!!!

Ima da nema karata za SmaK- pomislih – snalažljivi sa kartama na osmehu već …… Ne i ja  …….

     Ultimately …….

                                   I’m waithing for the skywheel !                                                      

                                   Ultimately …....

Uvodna Kad spavaš sam  je nagovestila nedoživljeno uzbuđenje, jeza, podrhtavanje, poneka suza, oseti to čovek …… Parter nikada puniji, tribinski prstenovi takođe, a po ugledu na uparterizovane već i oni poustajaše, zadržaše stajanja ta do kraja koncerta ……. Dugo se čekalo na jedan ovakav SmaK koncert!

Mnogi će reći, SmaK više ne radi, otišli su u penziju, ali nisu, sviraće zauvek na našim gramofonima, dekovima i plejerima i nisam jedini koji je bio ubeđen u nekakvu reinkarnaciju, povratak – revival grupe SmaK! SmaK na svim jezicima sveta znači samo jedno: NEPONOVLJIVI !!!!!! (kraj citata). Neviđen emocionalni naboj, preko dvadeset hiljada SmaK fanova iz ex Yuge je stajalo i uz pridruženo pevanje sa Borisom,  dokazalo svoju, doslovno rečeno, doživotnu privrženost tom već pomenutom nebrojeno puta, Samostalnom Muzičkom Ansamblu Kragujevac! Who knows na koliko sam koncerata i svirki tokom svoga rokenrol življenja bio, sećam se, bilo je i onih niskoemocionalno bezličnih…

Znam, znaju, SmaK nikada nije slovio za “podobni” sastav, ali se, uprkos tome, nj. saund prenosio sa generacije na generaciju ……… Ova, neoverena, ide na adresu onih koji nas guše svojim primitivizmima i nazadnim shvatanjima, ostavite nas, ne servirajte deci balegarstvo, imamo mi svoj SmaK san i put !!!! Ma , svašta u trenu proleti čoveku kroz nekorumpiranu …..

Kam bek u stvarnost i arenski enterijer ….

U dahu , dah jedan ………

Šumadijski bluz …..

Jea!

Na omotu dvostrukog EP albuma, sa Satelit naslovnom, koji posedujem stoji: Dragom mužiću za 24. rođendan!

Thanks Shmolleth!

Tendži – tandži ….

Profesore hej, ne znam da li si među živima, but, thanks for all …..

Biska 2 …..

…… a gde sam sada ja ………

5.maj ….

Cepelinima!

Miris nje ….

Ostaje u svakom od nas …..

Idi ……

Rano je …..

Odlazili smo, vraćali se …….

Možda imam vremena ……

Sve SmaK vreme ……

Alo alo ….Nemate više kredita za ovaj poziv …….

Samo ovaj večerašnji je besplatan …….

U Telekomu više ne sede Crne dama sa “trajnom” nafrizirane …..

Ulazak u harem …..

Zabranjen, izuzev bogatunima iz pritvorskih jedinica …….

Satelit ….

Satelit ….

Satelit !!!

Satelit je doneo SmaK! Negde iz daleka, čuju se daire, mesečevom rekom dolaze Cigani ……

Fenjeri se pale …….

Nikada ih nismo ni SmaK gasili ……

Hteo bih da zahvalim svima koji su došli iz bivših jugoslovenskih republika, Niša, Kragujevca, Novog Sada, Čačka i  da ne nabrajam , trebalo bi mi pola sata……

Ovo je SmaK, a ne ono…

 

Živko Ivković

(U Šapcu, 29/30 decembra, 2012. godine, preuzeto uz dozvolu autora sa: https://exyuforever.blogspot.com/2013/01/posveceno-grupi-smak-ovo-je-smak-ne-ono.html)

Naslovna: Živko Ivković (“Svi su se šepurili kupljenim ulaznicama za koncert SmaKa u Areni, a ja  za sebe i sina nisam imao devet deset tisuća (sa autobuskim prevozom) za odlazak u BG. Naravno da sam bio potišten i tužan, požalim se telefonom Točku, onda mi njegova supruga Svetlana pošalje dve pozivnice za svirku (koje sam uramio uz fotku veću sa tog). Šta da ti kažem, to kako sam se osećao kada sam ih dobio u plavom kovertu, samo ja znam…”).

 

Izbornik