„Od Indijanaca do Indi filma“ (POP Forum razgovori 5.)

Vestern je 1950 – ih i 1960 – tih godina bio najvažniji filmski žanr u tadašnjoj Jugoslaviji, što je vidljivo i kada se analizira gledanost filmova u bioskopima u tom periodu. Od tada do danas uticaj američkog filma, sve je vidljiviji u našoj kinematografiji, ali i svetskoj.

Najbolji primer uticaja vesterna na jugoslovenski film su svakako partizanski filmovi.

U novije vreme i pojedini srpski autori počeli su da „pozajmljuju” iskustva od američkih dokumentarista, kao što je Majkl Mur.

Pored holivudske produkcije, već decenijama na svetsku kinematografiju utiču i „indi“ filmovi. Indie film odnosno nezavisni film je izraz koji se koristi za filmska ostvarenja malih produkcija, što najčešće podrazumeva i niže budžete, ali i daleko veću spremnost autora na rizike, odnosno ne – konvencionalnu formu ili ono što bismo nazvali „problematični” sadržaj, pomenulo se na „POP Forum razgovorima“.

Sagovornici onlajn tribine „Od Indijanaca do Indie filma”, u okviru projekta „Pop forum“, koji je organizavala NVO „Millennium”, ovoga puta bili su: Marija Rodić, direktorka MikroFAF festivala međunarodnog nezavisnog filma; Filip Markovinović, reditelj i jedan od osnivača Filmskog fronta iz Novog Sada i Aleksandar Gubaš, reditelj i poznati glumac filmova low-fi produkcije.

Oni su govorili o uticaju američkog filma na njihov rad i „filmski ukus”.

„Hičkokove filmove mogu uvek da gledam, volim i Vendersovu američku fazu, a kada bih danas nekome odlučila da pustim neki američki film to je Hičkok: „Psiho”, „Vrtoglavica”, „Rebeka”…

Ako bih morala recimo klincima da objašnjavam ili pustim neki američki film počela bih od Čaplina, neminovno Tarantina, potom „American beauty”, kaže Marija Rodić, direktorka MikroFAF festivala.

„Kao klinac gledao sam vesterne i filmove Džeri Luisa. Danas sam fan naučne fantastike, a jedan od prvih filmova u bioskopu je bio „Imperija uzvraća udarac” – nakon filma mi ništa nije bilo jasno, bio sam prilično traumiran, ali mi se sve ipak dopalo. Tada smo to zvali „svemirski filmovi”, neki heroji u galaksiji. Za generaciju koja je stasavala osamdesetih naučna fantastika je ostavila veliki utisak. Takođe, veoma rano na mene je ostavila dubok utisak i američka B produkcija, pre svega Karpenter. Najvažniji autor koji je na mene ostavio utisak je Dejvid Linč“, objašnjava Filip Markovinović, reditelj i jedan od osnivača Filmskof fronta iz Novog Sada.

„Čarli Čaplin, Stanlio i Olio – estetika neme crno-bele komedije je inspirisala klince ranih sedamdesetih. Kasnije u periodu srednje škole uopšte se nisam interesovao za film, sve do početka studija, sredinom osamdesetih kada je TV Zagreb počela da pušta autorske cikluse: od Hičkoka, Forda, Vinsenta Minelija – tu sam otkrio i mjuzikle, za koje sam verovao da mi se nikada neće dopasti. Sa druge strane, vestern je slabije uticao na moju generaciju – više smo se igrali partizana i Nemaca, nego kauboja i Indijanaca. Moje vreme je ipak bilo vreme Brus Lija“, kaže Aleksandar Gubaš, reditelj i glumac low-fi produkcije. On je objasnio da je od „indi“ filmova najviše gledao tinejdžerske filmove.

Na festivalu MikroFAF u početku i nije bilo američkih ostvarenja, dok su poslednjih godina sve prisutniji.

„Nema puno dokumentarnih filmova, više su nezavisne produkcije, horori i trileri“,  ističe Marija Rodić i dodaje da na MikroFAF-u sve češće prolaze selekciju aminirani filmovi.

Na festivalu Filmski front takođe, nema mnogo američkih filmova, pre svega što najčešće stižu ostvarenja koja bi se mogli nazvati „radikalni amaterizam”, ali ne u onom dobro smislu.

„Mislim da to ima veze i sa načinom na koji se filmovi proizvode u Americi, a kako u Evropi. Kod nas je to često podržano i od strane fondova, dok je u Americi, očigledno sve prepušteno autoru“, objašnjava Markovinović.

Sa druge strane, iako je američka produkcija ispred drugih, prema rečima Gubaša, kod kratkih filmova to nije slučaj.

POP Forum tim

Foto: Naslovna (Tomasz Proszek by Pixabay: https://pixabay.com/photos/indian-western-horse-indian-chief-557261/), Foto 1. ( „Koga sledećeg napasti“ Majkl Mur Screenshot You Tube https://www.youtube.com/watch?v=hn4XRadNzuQ), Foto 2. (Screenshot Zoom: s leva na desno – gore Marija Rodić i dr Vladimir Paunović, dole Aleksandar Gubaš i Filip Markovinović), Foto 3 (Alfred Hitchcock presents/Screenshot Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=fVoVdKOLP04), Foto 4 (David Lynch interview 2000/Screenshot Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=zuvdnCzwzjM), Foto 5 (Movie: The Kid (1921) – Charlie Chaplin/Screenshot Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=LQE0c1Zugx8).

 

 

 

Izbornik