„Naši u Holivudu 05.“ (Zoran i Đorđe: Majstori specijalnih efekata)

Da li znate li da je čovek iz Zemuna, koji je odrastao u Prokuplju, Supermena naučio da leti? Možda ste i čuli, a reč je o Zoranu Perišiću. Inače, njegovo ime možete da pronađete i u kategoriji dobitnici Oskara.

On je Oskara dobio za specijalno dostignuće za film „Supermen”, 1979. godine. Zanimljivo, sam izum letenja na velikom platnu po njemu je nazvan „Zoptic”.

Zoran Perišić je rođen 16. marta 1940. godine u Zemunskoj bolnici, a odrastao je u Prokuplju.

Filmsku karijeru počeo je kao asistent na snimatelju filma „Dugi brodovi” Džeka Kardifa, koji je sniman u tadašnjim studijima „Avale filma”, kao i širom ondašnje Jugoslavije. Ipak, postprodukcija filma rađena je u Londonu, gde se našao i Perišić.

Nakon toga, nastavio je da radi i stvara u Londonu, gde je boravio u u raznim studijima, a radio je i kao snimatelj na trik kamerama.

U to vreme počeo je da sarađuje i sa Stenli Kjubrikom, na kultnom filmu „Odiseja u svemiru – 2001”.

Reputaciju je stekao u radu na specijalnim efektima – što ga je i dovelo do Supermena. Naime, ovaj projekat je spreman godinama, ali producenti nikako nisu bili zadovoljni krajnjim rešenjima. Tada se za pomoć obraćaju Perišiću, a sve ostalo je istorija, koja je ga i dovela do Oskara.

Na špicama ćete njegovo ime pronaći u filmovima „Bagdadski lopov”, „Povratak u Oz”, „Zemlja minotaura”, „Đavolovi ljudi”, „Leteći ćilim”…

https://www.youtube.com/watch?v=ti08gXRh_WM

Srbija danas može da se podiči u Holivudu i mlađim generacijama filmadžija. Najistaknutije ime danas je sigurno Đorđe Milašinović, koji je član ekipe koja je dobila Oskara za najbolje vizuelne efekte za film „Knjiga o džungli”, 2017.godine.

Dovoljno je da njegovo ime ukucate u sajt IMDB-a i vidite da gotovo da nema filma iz novije bioskopske produkcije koji nije radio. Trenutno je na spisku 45 filmskih ostavrenja u kojima je potpisan kao saradnik na vizuelnim efektima.

Nabrojaćemo samo neke od tih filmova: „Osvetnici – Rat beskraja”, „Pirati sa Kariba – Salazarova osveta”, „Planeta majmuna – Rat”, „Nemoguća misija”, „Egzodus”, „Džumandži”…

https://www.youtube.com/watch?v=HMJE43i6ULI

 

POP Forum tim

(Nastaviće se…)

Foto: Screenshot/You tube; https://nz.linkedin.com/in/djordjemilasinovic

 

 

 

 

Izbornik