„Naši u Holivudu 04.“ (Petar i Stojan, zvezde sa druge strane kamere)

U ovom serijalu tekstova već smo Vam predstavili neke holivudske zvezde koje su poreklom sa naših prostora. Od Karla Maldena, Bred Dekstera i Džona Mildžana.

Priča se tu ne završava – tu su i Lolita Davidović, Stana Katić, Mila Jovović, Rade Šerbedžija, Saša Aleksander, Natalija Nogulić, Aleks Paunović, Katarina Oksenberg…

Sa druge strane, brojni su i oni stvaraoci sa druge strane kamere. Oni koje obično ne vidimo, ali njihovo ime primetimo tokom odjavne špice.

Svakako najpoznatiji je Piter Bogdanovič. Inače, Piter, odnosno Petar Bogdanović, rođen je u Kingstonu, u Njujorku, u porodici srpskog slikara i pijaniste Borislava Bogdanovića i austrijske Jevrejke Herme Robinson. Otac mu je poreklom iz Rume.

Bogdanović je jednom prilikom za srpske medije rekao da ne zna mnogo o svom poreklu, ali da je za to ekspert njegova sestra. Prv put je posetio Beograd 70 – tih godina prošloga veka, kada je bio gost FEST-a.

Inače, njegovi roditelji su u Ameriku došli u maju 1939. godine bežeći od rata u Evropi. Te iste godine rodio se i Petar.

Pošto roditelji nisu govorili engleski, malom Petru je palo u zadatak da ih nauči, a najefikasniji način bio je odlazak u bioskop, gde im je prevodio radnju filma. Kao mladić bio je opsednut bioskopom, pa je godišnje znao pogledati i četiri stotine filmova.

Značajni filmovi su mu „Poslednja bioskopska predstava”, „What’s Up, Doc?” (ili kako je kod nas preveden „Što te tata pušta samu?”), „Mesec od papira”, „Teksasvil”…

https://www.youtube.com/watch?v=c7a_DQTEQiw

Ništa manje poznat nije ni Stojan Stiv Tešić, Užičanin koji je osvojio Oskara za najbolji originalni scenario za film „Breaking Away” (ili kako je prevedeno kod nas „Četiri prijatelja”), 1979. godine.

Rođen je 1942. u Užicu. U Ameriku se preselio sa roditeljima kada mu je bilo 14 godina. Smestili su se u istočnom Čikagu u Indijani i Tešić je kasnije diplomirao na Univerzitetu Indijana, na odseku za slavistiku i rusku književnost. Pišući i za pozornicu i za ekran, doživeo je mnoge velike uspehe.

Smatra se da je Stojan Stiv Tešić prvi počeo da koristi termin „post – truth” u značenju da je istina kao koncept postala nevažna. Uostalom i u Oksfordskom rečniku taj termin stoji uz njegovo ime.

Osim drama i filmskih scenarija, Tešić je napisao i dva romana: „Summer Crossing” i „Karu”.

 

POP Forum tim

(Nastaviće se…)

Foto: Screenshot/You tube

 

 

 

Izbornik