„Naši u Holivudu 03.“ (Jovan, zvezda nemih filmova)

John Miljan ili Jovan Miljanović bio je je američki glumac srpskog porekla. U razdoblju od 1924. do 1958. godine igrao je u preko 200 filmova. Preminuo je u Los Anđelesu 24. januara 1960. od raka.

Malo je podataka o ovom glumcu u našim medijima. Što i ne čudi s obzirom da je prošlo više od 60 godina od njegove smrti.

Na vikipediji stoji da je John Miljan ili Džon Mildžan, rođen kao Jovan Miljanović, 09. novembra 1892. godine u Južnoj Dakoti, te da je igrao u preko 200 filmova.

Prvu ulogu ostvario je u filmu „Love letters” (Ljubavna pisma) gde je tumačio lik Tomasa Čedvika. Inače, reč je o nemom filmu, reditelja Davida Selmana.

Ovaj film snimljen je 1924. godine, Džon odnosno Jovan, te godine snimio je još 5 filmova. Već 1925. godine snima 10 novih filmova, a 1926. godine čak 11.

Među njima su i „Fantom iz opere”, „Olupine” (“Wreckage“), „Đavolji cirkus” („The Devil’s Circus“), „Moja zvanična žena” („My Official Wife“), „Raširenih očiju” („Brooding Eyes“)…

Već 1927. godine, snima čak 21 film.

https://www.youtube.com/watch?v=KKNv1bMbBuA

Era nemog filma završena je upravo 1927. godine kada je proizveden i prikazan, prvi komercijalno distribuirani zvučni film, „Džez pevač”, međutim, iako je za mnoge glumce nemog filma to značio i kraj karijere – Džon Mildžan nastavlja da igra na velikom platnu i u eri „modernog” zvučnog filma.

Zanimljivo je da upravo u prvom zvučnom filmu daje glas za promotivnu najavu ovog ostvarenja, u kojoj pozvao publiku da vidi novi „značajni” film.

U američkoj štampi ostalo je zabeleženo iz tog vremena, da je „igrao zgodne romantičare u vremenu nemih filmova”, ali i da se „pretvorio u arhetipskog negativca” nakon što je shvatio da je njegov aristokratski izgled imao kvalitet koji bi mogao biti dugotrajniji u ulogama negativaca.

Nakon toga počinje da dobija autoritativne uloge poput visokih rukovodilaca i vojnih oficira. Glumio je tako generala Kastera u filmu Cecil B. De MilleThe Plainsman”. U tom filmu Geri Kuper igra Divljeg Bila Hikoka.

Dva najpoznatija filma u kojima je igrao, barem našoj publici, su „Deset božjih zapovesti”, u naslovnim ulogama sa Čarlstonom Hestonom i Jul Brinerom, kao i film „Samson i Dalila” sa Hedi Lamar i Viktorom Matjurom.

 

POP Forum tim

(Nastaviće se…)

Foto: Screenshot/You tube

 

 

 

Izbornik