„Naši u Holivudu 02.“ (Veljko, drug Sinatre i Merlinke)

Jeste li čuli za glumca Breda Dekstera? Većina verovatno nije, a još manje da je reč o američkom glumcu sa naših prostora.

Znate li da je bio jedan od najboljih prijatelja Frenka Sinatre? Ako ni to ne znate, onda ste sigurno ubeđeni da niste gledali ni jedan njegov film. Evo, navešćemo samo dva: „Džungla na asfaltu” u režiji Džona Hjustona i kultni „Sedmorica veličanstvenih” Džona Sterdžesa.

Prema vikipediji Brad Dexter je rođen 9. aprila 1917. godine u Goldfildu (Nevada), a preminuo je 11. decembra 2002. godine, u Kaliforniji. Podatak koji može da zbuni prilikom pretrage na internetu je da je njegovo ime Boris Mišel Šošo, što nije tačno.

Naime, Bred Dekster je rođen kao Veljko Šošo, što je i sam potvrdio u jednom intervjuu za tadašnje jugoslovenske novine 1979. godine.

Tada je za časopis RTV revija rekao: „Moj otac Marko Šošo došao je u Ameriku 1908. godine, iz sela Dračeva, sa Popovog polja. Majka Ljubica Samardžić se rodila u Nevesinju, a odrasla je u Mostaru. Došla je 1913. godine u Ameriku“ – počinje priču Veljko Šošo.

Naime, ovaj američki glumac srpskog porekla, karijeru je započeo nakon amaterskog bavljenja boksom i vojne službe u Drugom svetskom ratu. Specijalizovao se za karakterne uloge „tvrdih momaka”, a najpoznatiji mu je nastup u čuvenom vesternu „Sedmorica veličanstvenih”.

https://www.youtube.com/watch?v=VNWfSJtqkbY

Važio je za zgodnog i markantnog glumca. Karijeru je započeo nakon Drugog svetskog rata, a najpre se na filmu pojavljivao pod imenom Beri Mičel.

Ubrzo je postao poznati holivudski glumac. Uzima ime Bred Dekster, a igrao je u mnogim čuvenim ostvarenjima. Između ostalog i u filmu „Džungla na asfaltu”, zajedno sa Merilin Monro.

Dekster je takođe bio poznat po burnom privatnom životu, pri čemu se isticao prvi brak s Peggy Lee.

U novinske naslove stigao je i zbog toga što je 1964. godine spasao život Frenku Sinatri i postao njegov prijatelj. Naime, kako je jednom prilikom ispričao, Sinatra je u pauzi jednog snimanja na Havajima, razgovarao sa tadašnjom suprugom Hauarda Koča na obali mora. Voda im je bila do kolena, a jedini ko ih je upozorio da je Pacifik nepredvidljiv bio je naš Veljko Šošo. Ipak, nisu ga poslušali, a jedan talas ih je povukao ka pučini. 

Tada je nastala opšta panika, a na obali se niko nije odvažio da pomogne utopljenicima. Tada je Bred Dekster skočio u vodu, i održavao na površini dvoje utopljenika sve dok nisu stigli spasioci nakon dvadeset minuta.

Inače, imao je i bogatu karijeru filmskog producenta. Tako je prvi film, koji je potpisao kao producent, bio „Brak na stranputici”, u kome igraju Merilin Monro, Frenk Sinatra i Din Martin. Krajem 1970 – ih je producirao TV-seriju „Skag”.

Poslednji film u kome je igrao je bio ujedno i jedini jugoslovenski film u kome se pojavio – „Tajna manastirske rakije” u kome je tumačio lik Veljka Pantovića.

 

POP Forum tim

(Nastaviće se…)

Foto: Screenshot/You tube

 

 

 

 

Izbornik