Kragujevac posle šest godina ispunio zakonsku obavezu

Nakon punih šest i po godina ignorisanja zakonske obaveze, Grad Kragujevac raspisao je konkurs za sufinansiranja projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa. Zakon o javnom informisanju i medijima, koji je na snazi od 2015. godine, predvideo je, između ostalog, obavezu da lokalne samouprave deo sredstava iz budžeta izdvoje za sufinasiranje javnog interesa u javnom informisanju.

Od tada pa do danas novinarska i medijska udruženja, medijski stručnjaci i novinari isticali su Kragujevac kao negativan primer, jer se ova lokalna samouprava konstantno oglušivala o svoju zakonsku obavezu. Konkurs je u Kragujevcu raspisan samo jednom, 2015. godine, ali je poništen nakon reakcije Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, pošto tekst konkursa nije bio u skladu sa zakonom.

Po mišljenju Bojane Vlajović Savić iz kragujevačkog Udruženja „Res publika“ kada je konkursno sufinasiranje u Kragujevcu u pitanju, politička volja se pokazala kao presudna.

– Raspisivanje konkursa u Kragujevcu još jedan je dokaz da je sve što se dešavalo prethodnih pet – šest godina bilo politička volja i to ne volja gradske vlasti već jednog čoveka. Jednostavno, bivši gradonačelnik Radomir Nikolić je taj koji nije hteo da raspiše konkurs za sufinasiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa, kaže Bojana Vlajović Savić, zaključujući da je očigledno bilo dovoljno da na Nikolićevo mesto dođe drugi čovek, pa da se u skladu sa zakonom raspiše i konkurs.

Kragujevački konkurs, odnosno njegovo neraspisivanje, godinama je bio predmet „prebacivanja loptice“ između dva ministarstva – Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Naime, o primeni Zakona o javnom informisanju i medijima dužno je da se stara Ministarstvo kulture i informisanja. Ono međutim, kako su to više puta izjavljivali fukncioneri ovog ministarstva, nema zakonske mehanizme da prinudi gradove i opštine da poštuju zakon, odnosno raspisuju konkurse, već da je ovo pitanje u nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Sa druge strane, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu ima zakonske mehanizme, među kojima je uskraćivanje budžetskih sredstava gradovima i opštinama koje ne raspisuju konkurse. Ali, ovo ministarstvo te mehanizme do sada nije koristilo. Svaki put kada bi se novinarska udruženja obratila ovom ministarstvu zbog „problema Kragujevac“, dobila bi odgovor da je primena zakona u nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja.

Dok su ministarstva prebacivala „vruć krompir“, tadašnji gradonačelnik Radomir Nikolić, u svakom javnom obraćanju ponavljao je da „za medije nema para“. U isto vreme iz gradske kase obilato je finasiran samo jedan medij – Radio televizija Kragujevac. Ova televizija vraćena je u okrilje Grada posle neuspele privatizacije u julu 2017. godine, a po nekim računicama na njeno funkcionisanje je potrošeno više od 300 miliona dinara. U 2021. ovo preduzeće će iz gradskog budžeta dobiti 50 miliona dinara na ime subvencija.

U isto vreme za konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa namenjeno je 9,5 miliona dinara, a za takozvana pojedinačna davanja još 500.000 dinara.

– Nadam se da će kroz ovaj konkurs, koji su mediji dugo čekali, uspeti da unaprede kvalitet medijskih sadržaja koji se odnose na mnoge teme kao što je zaštita i razvoj ljudskih prava, obrazovni sistem, razvoj nauke, sporta i ostalih oblasti koje su važne Kragujevčanima, a manje zastupljene, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, zaključujući da je raspisivanje konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u Kragujevcu i to na samom početku godine, jasan pokazatelj koliko je gradskim čelnicima važan javni interes u oblasti informisanja na lokalnom nivou.

POP Forum tim

Foto: POP Forum („Svetlost“, Kragujevac, 22.01.1970.)

Izbornik