KAKO JE KULTURA „PREŽIVELA“ COVID – 19

Kako kultura preživljava Covid-19? Odgovor na ovo pitanje mogao bi se obrazložiti medicinskim terminom: „Rekovalescent je još uvek pod terapijom. Kod većine zaraženih ispoljavaju se samo blagi simptomi koji nestaju sami od sebe, ali kod nekih se razvija teža bolest“.

Možda medicinski termini nisu na prvi pogled primereni primeni na kulturne delatnike, već na pacijente, ipak u ovoj 2020. godini, utisak je – svi smo pacijenti, hteli mi to ili ne!

A ko je najteže pogođen?

Ustanove kulture svoje programe uglavnom su preselili na online paltforme. Doduše, ne mogu se svi pohvaliti nekom dinamikom i raznovrsnošću, a najčešći odgovor je „pa šta da se radi”, „vidiš kakva je situacija”…

Online koncerti, strimovanje predstava ili live prenos nekog festivala – na to se svela „kulturna 2020”.

Čast izuzecima, većina ustanova i menadžment, čeka da sve ovo prođe, pa da ponovo počnu da rade. Vrlo često to i ističu u medijima – šta da se radi takva je godina.

A onda sa druge strane, imamo samostalne umetnike, ali i deo umetničke scene u Srbiji koju čine ljudi koji nemaju status samostalnih umetnika, niti su honorarno angažovani u institucijama.

I dok su zaposleni u ustanovama kulture „na plati”, koja redovno leže svakog meseca, samostalni umetnici i ini žive isključivo od svog rada.

Da podsetimo, prvog dana po ukidanju vanrednog stanja, 7. maja 2020. godine, Vlada Srbije je usvojila zaključak da se samostalnim umetnicima dodeli bespovratna pomoć u iznosu od 90.000 dinara.

Međutim, to za većinu stvaralaca ništa ne znači, pošto nisu vidljivi za sistem jer nemaju status samostalnog umetnika.

– Navedene aktivnosti i napori koje je uložilo Ministarstvo kulture i informisanja, prvenstveno zalaganje za pomoć samostalnim umetnicima i očuvanje institucije konkursa za sufinansiranje projekata, maksimum je koji je u okolnostima vanredno teškim za celokupnu privredu zemlje bilo moguće ostvariti, ali to predstavlja dobar osnov za nastavak kulturnog života u državi i njegov dalji razvoj. Kultura nikada ne sme biti ni budžetsko ni političko pastorče jednog istorijski zrelog i svesnog naroda, već samo njegovo mezimče, ponos i nada, konstatovao je tada ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Istraživanje koje je ULUS sproveo zajedno sa Nezavisnom kulturnom scenom i drugim organizacijama odmah po uvođenju vanrednih mera, pokazalo je da je već tada oko 65 procenata umetnika izgubilo ukupan ili veći deo svojih prihoda.

– Preliminarni rezultati istraživanja koje trenutno sprovodimo u okviru Debatno-istraživačkog programa ULUS-a „Ka horizontalnosti u umetnosti“ pokazuju da samo 16 odsto umetnika svoje prihode u potpunosti može da obezbedi od rada u umetnosti, da preko 60 procenata njih radi u prostorima gde i živi, da 23 procenta ima prosečna mesečna primanja ispod 15.000 dinara, da u 69 odsto slučajeva članovi porodice delimično ili u potpunosti zavise od njihovih prihoda, preko 30 procenata ne poseduje nikakav penzioni plan, pri čemu 91 odsto ima fakultetsko ili više obrazovanje, saopšteno je tada iz ULUS-a.

Nedavno je i odjeknula vest u medijima da su i pojedini estradni umetnici dobili novčanu pomoć od države. Tako su „pomoć” od 90.000 dinara dobili muzičari i pevači, koji su u statusu samostalnog umetnika, a da nisu u penziji, već su aktivni, i kojima još uvek teče radni staž.

Među njima su Ivan Gavrilović, Snežana Babić Sneki, Marko Bulat, Beki Bekić, Jelena Broćić i mnogi drugi…

Tako dolazimo i do pitanja kakva nam je bila 2020. godina?

Bez plana a, b i c dobili smo zatvorene ustanove kulture, poneki online program, a najčešće trud da se preko online platformi opradaju sredstva dobijenih iz lokalnih budžeta ili ministarstva za pojedine programe.

Sa jedne strane, imamo umetnike i radnike u kulturi koje sistem ne prepoznaje, a onda i estradne pevače čiji rad (u ovom slučaju nerad) država pomaže i ceni.

Ukratko, ova godina nije za analizu kvaliteta i kvantiteta kulturnih programa i festivala, već godina koja bi morala da bude pouka, za naredne decenije.

Godina kovida otkrila je sve manjkavosti sistema. Manjkavosti za koje svi odavno znamo, ali ih je sistem vešto skrivao i prikrivao.

I da završimo terapijom – infekcije virusom se mogu prevenirati, a epidemija se može zaustaviti aktivnim angažmanom tela za donošenje odluka, radnika, medija i zajednice.

 

POP Forum tim

Foto (CHUTTERSNAP./www.unsplash.com): Man standing in front of stage playing violin.

Ključne reči: Kultura, COVID 19, online.

 

Izbornik