In memoriam: Miša Raca (Debela Nensi, Pontonski most, Osvajači, feat. Danger)

(Odlomci iz knjige u pripremi: „Istorija pop kulture Kragujevca 1970 – 2000.)

Debela Nensi

“Najpre sam pozvao mog brata Racu, pa Jeru i Trndu.” – priseća se Darko Lukić, već priznati kragujevački muzičar iz kultne Ljubav i mržnje, a Jera se nadovezuje: “ Ubrzo nam se pridružuje klavijaturista Gavra i bend počinje sa probama. Prva svirka je loša. Sviramo u hali “Jezero“ pod imenom Čizmaši. To ime niko nije voleo. Posle svirke razmišljamo da se rasturimo, ali nas naš prijatelj Zdenko Martić ubeđjuje da smo bili odlični….ali da treba malo više da vežbamo.”

Pontonski most/Osvajači

Zvonko Pantović Čipi se priseća prvih koraka u karijeri:

“Mi smo ustvari svi bili društvo iz kraja i negde, ono po izlasku iz osnovne škole i polaska u srednju, napravili smo nešto što je ličilo na bend po prvi put iako smo gitare svirali ranije, negde u osmom razredu smo se prvi put skupili, nekakva postava koja bi mogla da se nazove onom prvom postavom grupe Osvajači, iako se tada nije tako zvala, nego smo nosili ime Pontonski most. U toj postavi su bili Urošević Dragan, Miša Raca, Aleksandar Stepanović i ja.

Dakle, klinci iz kraja, iste škole, počeli smo da pravimo neke svoje prve pesme, autorske radove i prve snimke smo napravili već osamdeset i prve godine u studiju Radio Kragujevca. Tehnika je bila četiri kanala, ono što je danas verovatno nezamislivo, mislim da su uheri neki, trakaši bili u pitanju. Kao talentovane klince čak nas je spazio i Točak, pa je i on, može se reći isproducirao neke naše prve snimke u Radio Kragujevcu. Tako smo se bavili muzikom u srednjoj školi, nije bilo personalnih promena, kasnije nam se priključio Popović Saša kao drugi gitarista. Prva postava je bila – bas, dve gitare i bubanj, ja sam svirao bas i pevao, Haš je svirao gitaru, Uroš gitaru i Miša Raca bubanj.”

Pored Uroša i Čipija u originalnoj postavi Osvajača su bili i Miša Raca (bubnjevi) i Saša Popović (bas gitara), koga je kasnije, na drugoj ploči zamenio Dejan Dačović, kada u bend dolazi i Nebojša Jakovljević Šone (klavijature). Pod velikim uticajem grupe Smak i inspirisani pre svega tadašnjim zvukom svetske  hard & heavy scene, Osvajači su uspeli da pronađu  sopstveni  zvuk, koji je rezultirao i saradnju sa legendarnim klavijaturistom Lazom Ristovskim, kome se ovaj muzički projekat veoma dopao.

Tekst: dr Vladimir Paunović

Foto: Darko Lukić privatna arhiva.

 

 

Izbornik