„Dan zaljubljenih u Ramonse“ (POP Forum razgovori 2.)

The Ramones, američki bend koji je uticao na uspon pank roka sa obe strane Atlantskog okeana – ovako glasi definicija u čuvenoj enciklopediji Britanika.

Osnovani u Njujorku 1974. godine, Ramonsi su gajili jednostavan zvuk sa tri akorda koji je postao temelj pank – roka. Svirane u blistavom tempu, često u trajanju od nešto više od dva minuta i sa dopadljivim, često namerno neuračunljivim tekstovima (toliko glupi da su bili pametni, prema nekim kritičarima), svojim pesmama „Blitzkrieg Bop”, „Sheena Is a Punk Rocker” i „I Wanna Be Sedated”, naglo su se suprotstavili tadašnjem establišmentu i mejnstrimu.

U pocepanim farmerkama i crnim kožnim jaknama, Ramonsi su svoju reputaciju stekli gotovo neprekidnim turnejama i energičnim živim nastupima.

„Energija, vajb, jednostavni rifovi, eksplozivne pesme – samo su deo onoga što i danas privlači publiku, da se iznova i iznova vraćaju pesmama ovog američkog benda. Teško je naći bend na koji nisu uticali“, zaključak je onlajn tribine „Dan zaljubljenih u Ramonse”, u okviru projekta „Pop Forum“, koji je 14.02.2021. organizovala NVO „Millennium”.

Nenad Marjanović, alias dr Fritz, basista kultnog benda KUD Idijoti iz Pule i aktuelni publicista (knjige „Život s idijotima“ i „Topničke priče“), ispričao je da je bio siguran da Ramonse u Puli niko ne sluša, dok nije video tipa u jakni sa natpisom „The Ramones“ i osetio potrebu da se upoznaju – to je bio Sale Veruda, gitarista KUD Idijoti. Dodao je da je i u prvi bend ušao tako što su, pre nego što je počeo da svira na audiciji dobio pitanje „Šta slušaš?”, a kada je rekao da voli Ramonse usledio je odgovor „Primljen si!”.

„I Sale Veruda i ja smo počeli da sviramo zbog Ramonsa. To je bio razlog i zašto smo uzeli gitare u ruke“, objašnjava Nenad Marjanović Fritz.

Šabački „Goblini“ su na prvim svirkama u svoj repertoar uvek ubacivali po pet – šest pesama Ramonsa. Pored toga, što im je na tim prvim nastupima falilo materijala za duži koncert, razlog je bio i što je osnivač benda Alen Jovanović veliki fan ovog benda.

„Samopouzdanje smo na prvim svirkama gradili upravo na Ramonsima – znali smo da su izašli pred publiku bez velikog muzičkog znanja, već na energiju, pa je to bilo „pokriće” i nama da nastavimo da sviramo“, dodao je Branko Golubović – Golub, frontmen Goblina, trenutno humanitarac u Jordanu.

Kragujevački bend KBO! takođe je na prvim svirkama redovno izvodio obradu „Do You Wanna Dance”.

„Ne postoji pank bend koji je nastao 80-ih, a da Ramonsi nisu uticali. Isto tako ne postoji takav bend sa ovih prostora, a da nisu bar jednu pesmu Ramonsa imali u svom repertoaru. Druga stvar, veoma važna, je da su njihove pesme idealne za učenje gitare ili bubnja. Tako se najlakše i najbolje uče bazični rifovi“, smatra Saša Vujić – Vuja, iz KBO!.

Naši sagovornici su se složili i u tome da je teško odabrati omiljenu pesmu Ramonsa. Fricu je omiljeni album „It’s alive”, omiljena pesma Golubu je „Bonzo goes to Bitburg”, a za Vuju je to album „Halfway to Sanity”, a pesma „Bye bye baby”.

„Ne postoji ni jedan album Ramonsa bez neke balade, ljubavne pesme. Sa druge strane uvek su imali savršenu dinamiku“, dodao je Golub.

Vuja smatra da su Ramonsi bili tipičan bend gde smo mogli da vidimo kako jedna muzička grupa evoluira.

„Od prvog do zadnjeg albuma vidi se njihov razvoj i razmišljanje benda. Stvarali su iz srca, a velika je razlika u tome kako su zvučali na albumima, a kako na koncertima. Ponekad su svirali nekoliko puta brže nego na albumu“, objašnjava Vuja.
Iako i danas kad ih slušamo zvuče idealno, u bendu ipak, nije sve uvek funkcionisalo.

„Tek kada sam kupio knjigu o Ramonsima shvatio sam da nisu komunucirali i da tu nije bilo sve tako idealno. Što se nikada nije osetilo na svirkama, ali je neverovatan podatak“, zakjučio je Fric.

Da podsetimo, Ramonsi se se raspali nakon 22 godine, 1996, posle 14 studijskih i živih albuma. Tokom svog postojanja često su putovali na turnejama, održavši 2.263 koncerta.

Grupa je ušla na listu 100 najvećih grupa svih vremena čuvenog muzičkog magazina „Rolling Stone“, a 2. marta 2002. godine ušli su i u „Rokenrol kuću slavnih“ u Klivlendu, Ohajo.

POP Forum tim

Foto: (Mike Von/www.unsplash.com); Screenshot/You tube: Ramones – I Wanna Be Sedated (Official Music Video), Rock’N’Roll High School: The Ramones – Do You Wanna Dance?, The Ramones – Bye Bye Baby, The Ramones – live in USA ’82; Screenshot Zoom event „Dan zaljubljenih u Ramonse“.

Izbornik