ČUDESNA ŽENA PONOVO NA VELIKOM PLATNU

„Čudesna žena 1984”, jedan od najiščekivanijih filmova ove godine, svoju srpsku premijeru imao je 24. decembra 2020. godine. Nastavak bioskopskog DC hita iz 2017. godine koji je postao akcioni film s najvećom zaradom u istoriji, priču o Dajani Prins smešta u osamdesete godine prošlog veka. Gel Gado igra naslovnu ulogu, a film o Čudesnoj ženi i ovaj put režira Peti Dženkins. 

Diana Prince na početku filma živi mirno među smrtnicima. Ubrzo će ipak morati da prikupi svu svoju snagu, mudrost i hrabrost kako bi se supotstavila negativcu koji poseduje nadljudsku snagu i okretnost…

Po oceni sajta Rotten Tomatoes, „Čudesna žena 1984“ je „epska doza srca i živahnog eskapizma što dokazuje da još uvek postoje neočekivana uzbuđenja u superherojskom bioskopu“.

Istorija Čudesne žene

Lik Čudesne žene prvi put se pojavio u All Star Stripu # 8 u oktobru 1941. godine u izdanju DC Comics-a.

Čudesnu ženu stvorili su američki psiholog i pisac Villiam Moulton Marston i umetnik Harri G. Peter. Marstonova supruga Elizabeth i partnerka Olive Birne, poslužile su Marstonu kao inspiracija za izgled lika.

Villiam Moulton Marston, psiholog koji je već bio poznat po tome što je izumeo poligraf, došao je na ideju za novu vrstu superheroja, koji ne bi trijumfovao pesnicama ili vatrenom snagom, već ljubavlju.

– Iskreno, Wonder Woman je psihološka propaganda za novi tip žene koja bi, verujem, trebalo da vlada svetom, rekao je Marston.

Čudesna žena je jedan od osnivača Lige pravde. U domovini Amazonki, ostrvskoj državi Temiskira, njen službeni naslov je princeza Diana od Temiskire. Kada se stapa sa društvom van svoje domovine, ponekad usvoji svoj civilni identitet Diana Prince. Ona poseduje arsenal magičnih predmeta, uključujući Laso istine, par neuništivih narukvica, tijaru koja služi kao projektil i u starijim pričama, niz uređaja zasnovanih na “Amazon tehnologiji”.

DC Comics je stripove o Čudesnoj ženi objavljivao gotovo neprekidno, osim kratkog prekida 1986. godine. 

Od svog debija u stripu u oktobru 1941. godine, Čudesna žena pojavila se u brojnim adaptacijama. Ovi formati uključuju filmove, televizijske emisije i video igre, a pojavljuje se i u robama koje se prodaju širom sveta, poput odeće, igračaka, lutki, nakita i video igara.

U likovnoj umetnosti, počev od perioda pop-arta i kontinuirano od šezdesetih godina prošlog veka, lik su „prisvojili“ više vizuelnih umetnika i ugradili ga u savremena umetnička dela, među kojima je i Endi Vorhol. 

Prvo televizijsko pojavljivanje imala je u TV filmu “Čudesna žena” iz 1974. godine. 

Čudesna žena je na filmskom platnu debitovala u filmu “Betmen protiv Supermena: Zora pravednika” (2016. godine), a kao glavni lik predstavljena je u već pomenutom filmu „Čudesna žena“ iz 2017. godine.

Najpoznatija ženska superherojka uspela je da u isto vreme postane feministička i LGBT ikona i seks simbol.

POP Forum tim

Foto: (Warner Bros. Pictures You Tube Channel screenshot):Wonder Woman 1984 – Official Main Trailer (https://www.youtube.com/watch?v=XW2E2Fnh52w); WW84 Opening Scene (https://www.youtube.com/watch?v=I_MG6fklovc). Ključne reči: Čudesna žena 1984, DC film, superheroji.

Izbornik