Četvrta generacija (I.)

(Istorija popularne kulture Kragujevca 1991 – 2001. deo 7.)

Savremena rok muzika u Kragujevcu se može podeliti po nekoliko generacija muzičara. Najpoznatiji predstavnici prve generacije kragujevačkih rokera iz šezdesetih godina prošlog veka su svakako grupe Senke, Daleki Horizonti i Gentry. Ova generacija je uglavnom svirala dobro posećene igranke po Kragujevcu i repertoar inostranih grupa.

Drugu generaciju, sedamdesetih, definitivno je obeležio Smak, kao jaka autorska grupa koja je svirala bluz, tzv. progresivni rok i hard rok. Ova grupa je nepovratno prva označila Kragujevac kao “grad roka” i stvorila “kult gitare”. Ovoj generaciji savremenih rok muzičara svakako pripada i grupa Vatra (Srećko Maksimović, Petar Cvetković, Laza Ristovski), odnosno grupa Haš prethodno. Vatra je imala veliki broj koncerta (uspešni nastupi na Boom festivalima) i hitove “Vatra” i “Poljubićeš me, zar ne?”. Ovde svakako pripada i kragujevački gitarista Zdenko Martić, koji je imao više muzičkih projekata, poput “Zdenko i bend”.

Foto 01: Zdenko Martić, jedan od najpoznatijih kragujevačkih rok gitarista takozvane “stare škole”.

Najpoznatiji predstavnici treće generacije kragujevačkih muzičara iz osamdesetih su grupe Osvajači, Agata, Debela Nensi i KBO!. Međutim, sam početak treće generacije je doneo dve vrlo interesantne grupe – Neverovatnu jetru i Ljubav i mržnju. Grupa Ljubav i mržnja (Dobrica, Haš, Darko, Šima…) je imala hitove “Svrati bar na trenutak” i “Komentar” i vrlo posećene koncerte. Tragičnom pogibijom Šime i njegovog prijatelja Tode, takođe muzičara, grupa prestaje sa radom.

Jedini pravi naslednici Smaka, grupa Osvajači, odnosno njihov autorski tandem – Uroš i Čipi, prethodno su imali uspešne bendove Pontonski most i Bledi ruž, dok su članovi Agate (Mikica, Melica, Vasa) i Trnda iz Istok Iza imali grupu – Metalni đavoli.

I dok je Agata više bila naklonjena novotalasnom zvuku iz Zagreba (Prljavo Kazalište) i Bijelom Dugmetu, a Istok Iza uticaju EKV, KBO! je začetnik alternativne scene Kragujevca. Ovoj generaciji pripada i Srđan Japan (Caribu Lou), kao klasična rok varijanta.

Četvrta generacija donosi post-pank bendove poput ČBS i Propaganda 117, a naredna mlade snage poput – Forever Storm, Candy Store, Contradicta, Bone Yard, Libido, kao i mnoge druge. Prelaskom iz starog u novi milenijum u Kragujevcu se pojavila i sjajna grupa Popečitelji sa instrumentalnom muzikom.

Foto 02: Tommy Sixteenine (bubnjar Bone Yard, Reverse Therapy, 90. minut).

Od bitnih, pratećih elemenata savremene kragujevačke scene tog doba, bitno je pomenuti i rad Dragoja Stojanovića Drakčeta (tonac i producent), kao i organizatore: “Scena” (Branislav Kovačević Cole), “Megaton” (Predrag Milutinović), “Češnjak records” i “Metletvicu” kao izdavače, K9 Rock section i njihov ŠRAF, kao i Dom omladine i SKC Kragujevac.

U ovoj priči, zadržaćemo se na četvrtoj generaciji rok muzičara Kragujevca, koja je zapravo i donela prepoznatljivi zvuk, aktuelan i danas u pojedinim slučajevima.

Hevi metal muziku bi, u svetlu kragujevačke rok scene, pre trebalo voditi pod odrednicu savremene rok muzike, međutim, jedan pravac – tzv. death metal, bliži je alternativnoj muzici. Od kragujevačkih predstavnika ovog pravca, to su svakako – Dead Joker (Marko, Gogec, Zlaja…) i Mortuary (Max Butcher).

Foto 03: Prva postava grupe Dead Joker.

Miloš Matić (koji se krije iza pseudonima Max Butcher), poznat je i kao veliki medijski promoter ove vrste muzike, ne samo na nacionalnom, nego i na međunarodnom nivou (časopis “Butcherian Vibe”).

Foto 04: Metal radionica Maksa Bučera.

Od sadašnjih metal bendova koji spadaju u alternativniji zvuk, tu su svakako Darkshines (Boža Fridman, Ivan, Ratko, Vojin, Nevena, Dušica), koji su sa albumom “Where” (PGP RTS, 2005.) najavili nove dane ovdašnje metal scene.

Lider benda, Branislav Blagojević, poznatiji kao Boža Fridman (po omiljenom metal gitaristi Martiju iz Megadeta), govori o nastanku lokalne metal scene:

“Posle par kragujevačkih grupa koje su imale dodirnih tačaka sa hevi metalom, početkom 90 – tih se pojavljuju prvi ozbiljniji metal bendovi. To su bili  Mortuary i Dead Joker. Oni su pioniri, ne samo kragujevačke, već i ex – Yu metal scene, koja se tih godina počela ozbiljnije razvijati. Predvodnici tada nove, brutalne muzike, ostavili su veliki pečat na ovim prostorima.

U tadašnjim uslovima su snimili par albuma i demo snimaka u legendarnom studiju “Češnjak” kod još legendarnijeg Vuje KBO! Nisu bili produkcijski sjajni, što je i razumljivo za taj period, ali se videlo da tu ima velikog potencijala. Nažalost, rat je učinio svoje i cela ta generacija nije uspela, da na pravi način predstavi ono što su radili i stvarali. Ipak, otvorili su put i vidike nekim mlađim bendovima, koji su kasnije preuzeli barjak hevi metala.”

Foto 05: Boža Fridman.

On nastavlja priču o metalu: “Neke od tih grupa su Swamp i Darkshines. Bendovi koje sam napravio sa ozbiljnim muzičarima, prijateljima, ali pre svega – ljubiteljima žestoke svirke. Trudili smo se i još uvek se trudimo da se kvalitetna muzika, po kojoj je Kragujevac i prepoznatljiv kao “prestonica rokenrola”, što dalje čuje. Hevi metal kao žanr sa svim svojim podžanrovima, uvek je imao jako uporište u Kragujevcu. Imao je,  ima i imaće publiku i to onu najverniju. Darkshines i Swamp su predstavljali Kragujevac i svoju muziku, na svim mestima gde je metal muzika bila zastupljena, kako dolikuje. Delili smo binu sa svetskim imenima, spotovi i muzika su se vrteli na najvećem svetskom muzičkom kanalu MTV, intervjui izlazili u najvećem štampanom časopisu posvećenom metal muzici “Metal Hammer”. Veoma sam ponosan što smo dali, slobodno mogu reći, ogroman doprinos našoj maloj metal zajednici.

Za kraj ću reći, da me raduje činjenica da većina bendova rade i danas i nisu odustali od svoje muzike i ideja. Snimaju, sviraju i održavaju metal kao žanr – živim i neuništivim!”

(Nastaviće se…)

dr Vladimir Paunović

Tekst je deo projekta podržanog na javnom konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Kragujevca u 2022. godini. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kragujevca koji je dodelio sredstva”.

Foto: POP Forum arhiva, arhiva članova rok grupa i FB prezentacije; Naslovna: Darkshines (sa leva na desno): Ivan Ilić (ritam gitara), Ratko Petrović (bas gitara), Dušica Đurđević (vokal) i .Branislav Blagojević (solo gitara).

 

 

 

Izbornik